Cijene u marketima znatno narasle, očekuje se i rast cjena mesa.

Kada kupuju u supermarketu, mnogi kupci moraju da kopaju dublje u džepove.Cijene svježe hrane, poput voća i povrća, u aprilu su u prosjeku bile za gotovo 10 odsto skuplje nego prethodne godine.

Hands of male chef in uniform cutting big piece of beef

Zašto voće i povrće poskupljuju?
Voće i povrće posebno pod utjecajem poskupljenja – prosječno do 30 posto. Npr., Postale su skuplje Tikvice za 92 posto, cvjetača za 69 posto i brokula za 62 posto. Mnoge vrste voća su takođe poskupile. Ovdje je zabilježeno prosječno povećanje od 14 posto u odnosu na april 2019. godine.

Razlozi za to su mnogi, s jedne strane, posebno u zemljama kao što su Španija i Italija, nedostaju pomagači u žetvi. Mnogi od njih nisu putovali ili nisu smjeli da putuju zbog straha od virusa korone. Pored toga, povećali su se troškovi prevoza i higijenski propisi i pravila čišćenja na plantažama.

Skuplje meso i mesni proizvodi

Razlog poskupljenja leži u strogim higijenskim propisima, u propisima transporta i lagerovanja. Razlog je također i velika afera zbog pojave korone u klaonicama, pročitajte ovdje: Njemačke klaonice rasadnici zaraze

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.