EU želi prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine

EUROPSKA KOMISIJA želi prepoloviti uporabu kemijskih pesticida do 2030. kako bi se zaustavio pad broja oprašivača, što je plan koji će vjerojatno izazvati kritike onih koji traže postupno ukidanje kemijskih tvari, ali i poljoprivrednika koji tvrde da će doći do propadanja usjeva.

00456302_w

Komisija želi obvezati EU da prepolovi uporabu kemijskih i „visokorizičnih“ pesticida do 2030. godine, piše u nacrtu dokumenta dostupnom na uvid Reutersu i koji bi trebao biti objavljen 20. maja.

Nije objašnjeno što znači visoki rizik ni kako će se provesti smanjenje.

Komisija odbija komentirati neobjavljene nacrte koji su radni dokumenti te su podložni promjenama dok nisu usvojeni.

Plan Komisije da učini poljoprivredu održivijom, koji bi također trebao biti donesen 20. maja, možda detaljnije objasni dokument.

Pčelari u zapadnoj Europi javljaju o padu broja pčela i gubicima u pčelinjim kolonijama tijekom zadnjih 15 godina, objavila je Europska agencija za sigurnost hrane. Upozorava da taj trend ugrožava 76 posto proizvodnje hrane u Europi koja ovisi o oprašivanju.

Već su 2018. godine europski regulatori zabranili upotrebu insekticida neonikotinoida na otvorenom, što znači da se oni mogu koristiti samo u zatvorenim staklenicima.

Europski zakonodavci već su pozvali na obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida u Uniji. Organizacija za organsku hranu i uzgoj IFOAM također se zalaže za ambicioznije ciljeve od nacrta prijedloga, tj. 80-postotno smanjenje sintetičkih pesticida do 2030. i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Nacrtom prijedloga predviđen je i cilj da se do 2030. zasadi tri milijarde stabala u EU kako bi se pomoglo apsorpciju ugljičnog dioksida iz atmosfere i gradove učinilo zelenijima.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.