Galeria Karstadt Kaufhof vjerovatno zatvara do 80 poslovnica

Lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof želi zatvoriti gotovo polovinu od oko 170 poslovnica.

w1176_h662_x820_y471_2c32f037221b7e8d

Lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof izvještava da će zatvoriti čak 80 od svojih 170 trgovina. To proizlazi iz prvog koncepta restrukturiranja koji je u petak predstavljen općem radnom vijeću i drugim tijelima, kako je iz korporativnog okruženja saznala njemačka novinska agencija.

Wirtschaftswoche i Der Spiegel su ranije izvijestili. Prema informacijama iz Wirtschaftswoche-a, insajderi očekuju da će u toj kompaniji biti smanjeno oko 5000 radnih mjesta sa punim radnim vremenom. Glasnogovornik grupe robnih kuća naglasio je da kompanija ne želi komentirati špekulacije.

Galeria Karstadt Kaufhof želi zatvoriti brojne kuće zbog obnove
Međutim, maloprodajni gigant već je pripremio zaposlenike početkom sedmice za zatvaranje poslovnica i dalje smanjenje radnih mjesta . U pismu zaposlenima u ponedjeljak, uprava kompanije izvijestila je da su sudski upravitelj Frank Kebekus i generalni zastupnik Arndt Geiwitz jasno dali do znanja da se, s obzirom na krizu u koroni, „trebaju dogoditi i zatvaranje lokacija te, shodno tome, gubitak radnih mjesta“. U to vrijeme kompanija nije otkrila broj ugroženih podružnica ili radna mjesta u riziku.

U pismu na dvije stranice uprava je naglasila da je Galeria Karstadt Kaufhof izgubila više od pola milijarde eura prodaje tokom razdoblja potpunog zatvaranja. Zbog kontinuiranog pada kupovine, gubitak u prodaji vjerojatno će se povećati na čak milijardu eura. Zato su potrebne dodatne mjere restrukturiranja kako bi se osiguralo održivost  kompanije.

Članica odbora Verdi Stefanie Benefberger optužila je grupu da planira „jasan račun na štetu zaposlenih“. „Izgleda da uprava i vlasnik zloupotrebljavaju koronsku krizu kako bi proveli svoje prvobitne planove za zatvaranje i otpuštanje“, rekao je sindikalista. (dpa)

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.