Putarine za auta i skuplji parking u svim gradovima, novi prijedlog vladinih savjetnika!

Uz trenutnu krize, zaštita klime još je jedno veliko pitanje u zemlji. U cilju promocije biciklizma i šetnje i unapređenja zaštite klime, vladini savetnici sada preporučuju putarinu za automobile i skuplje parking u gradovima.

cc96bd6a638ca878bda4ed29f4609529v1_max_755x437_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2
Naplata putarina i parkinga: Zbog toga pojedinačna upotreba automobila mora postati neprivlačna. Pored jačanja okolišno prihvatljivih prijevoznih sredstava, „mjere koje čine korištenje pojedinačnog automobila manje atraktivnom“ su od presudnog značaja “, stoji u stručnom izvještaju o pitanjima zaštite okoliša koji će biti predstavljen ovog četvrtka. Potrebno je proširiti mogućnosti naplate naknada za parkiranje i ograničiti naknade za stanovnike. Savjet se takođe zalaže za naplatu putarina za automobile na osnovu rute, zagađivača, buke i emisija CO2.
Skuplji parking umjesto gradske cestarine: Ovako treba prometovati automobil izvan grada. Gradska putarina – vrsta naknade za vožnju u gradovima – smanjuje broj vozila koja ulaze u definirano područje i zbog toga djeluje samo u gradovima. „Ovo smanjenje automobila u gradu može se jednako lako postići strogim cijenama parking mjesta“, tvrdi vijeće.

Član sedmočlanog odbora Lamia Messari-Becker sa Univerziteta u Siegenu ne podržava poglavlje izvještaja. Vijeće stručnjaka za pitanja okoliša savjetuje Saveznu vladu o pitanjima politike zaštite okoliša od 1972. godine. Sastoji se od profesora iz različitih disciplina.

Izvještaj ima naslov „Odlučna politika zaštite okoliša u Njemačkoj i Europi“. Vijeće za zaštitu okoliša daje jadno svjedočanstvo o njemačkoj klimatskoj politici. Nacionalni ciljevi bili su preniski, i više puta nisu bili postignuti. Osim toga, nije jasno „koji ukupni proračun plinova podliježe njemačkoj klimatskoj politici“, navodi se u izvještaju.
Proračunski pristup pretpostavlja da svaka zemlja može emitirati samo određenu količinu štetnih plinova kako bi ograničila globalno zagrijavanje na znatno ispod dva stepena, ako je moguće i 1,5 stupnja, kako predviđa Pariški sporazum o zaštiti klime. Međutim, u sporazumu nema budžeta. Federalna vlada odbacuje proračunski pristup.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.