Njemačka postupno ukida granične kontrole

NJEMAČKA od subote postupno smanjuje kontrole na granicama koje bi trebale u potpunosti biti ukinute do 15. juna, priopćio je u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

67387570_1467364723

„Kontrole prema Luksemburgu bi trebale biti ukinute već ovog petka, a isto bi trebalo uslijediti i na granici s Danskom, o čemu se još pregovara. Prema ostalim zemljama će kontrole biti provođene sporadično te će 15. juna biti u potpunosti ukinute“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka kabineta u srijedu.

Seehofer je objasnio da je ova odluka povezana s „pozitivnim razvojem širenja zaraze“, ali je naglasio kako je u slučaju pogoršanja situacije moguće ponovno uvođenje kontrola prelaska granica.

„Ako broj novozaraženih u susjednim regijama ponovno počne snažnije rasti, vraćamo strože kontrole na granicama“, rekao je Seehofer.

Opće upozorenje građanima do 15. juna

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.

„Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu Maas.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.