Merkel pozvala Nijemce da ’ne ugroze postignuto‘ s pandemijom

ʽKorona virus ostaje opasnost za svakog od nasʼ, poručila je njemačka kancelarka u govoru pred zastupnicima u Bundestagu.

b7be7aaef1064beb8bbca020e28ebedb_186671487938569108148.jpg

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da ne ugroze ono što su dosad postigli na planu usporavanja zaraze korona virusom svojom žurbom i željom da se što prije „vrate u normalu“, javio je Reuters.

„Korona ostaje opasnost za svakog od nas“, poručila je njemačka kancelarka govoreći pred donjim domom njemačkog parlamenta, prenosi Hina.

Nijemci će još neko vrijeme živjeti s korona virusom s obzirom na to da još ne postoji efikasan lijek ili vakcina, rekla je Merkel.

„Bilo bi obeshrabrujuće da se moramo vratiti na restrikcije koje želimo ostaviti za sobom jer želimo previše toga i prebrzo“, kazala je kancelarka.

Poručila je Nijemcima da se vrate u urede, škole, kafiće i sportske klubove držeći razmak i provodeći higijenske mjere. Tada će biti moguć oporavak ekonomije, spašena radna mjesta, a ljudi će biti zaštićeni, dodala je.

Veliki je korak na tom putu i ponovno otvaranje granica u Evropi, što će pomoći putnicima, porodicama i turizmu, rekla je.

Karantin od sredine marta

„Cilj je, ako okolnosti vezane uz infekciju budu dopuštale, od 15. juna potpuno ukinuti granične kontrole u Šengenskoj zoni“, rekla je Merkel.

Ranije tokom dana ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer najavio je postepeno otvaranje njemačkih granica od subote.

Mnogi pažljivo prate šta preduzima najveća evropska ekonomija, koja je od sredine marta u karantinu i koja je uspjela stopu smrtnosti svesti na niži nivo nego u drugim zemljama uprkos velikom broju zaraženih.

Trgovine, škole i tvornice ponovo su počele s radom, a ove sedmice bit će otvorene i neke od granica. Na snazi i dalje ostaje mjera razmaka od 1,5 metra u javnom prostoru te nošenje maski za lice u sredstvima javnog prevoza i većini trgovina.

Njemačka ima 171.306 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, objavio je Institut „Robert Koch“. Umrle su 7.634 zaražene osobe.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.