Preporuka za jednodnevni izlet! Posjetili smo Nürnberg (FOTO)

Nürnberg, grad u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, drugi po veličini nakon Münchena, tijekom svoje je historije prošao neke turbulentne godine. Bio je neslužbeni glavni grad Svetog Rimskog Carstva Njemačkog Naroda, s dvorom gdje su se održavale carske ceremonije, a postao je i važno središte umjetnosti i kulture. Nürnberg je također ime povezano s nacističkim režimom, i to kroz okupljanja nacističke stranke, Nürnberške rasne zakone te suđenja nakon rata. Poznat je kao grad koji je bio središte velikih propagandnih događaja nacionalsocijalista, kao mjesto u kojem su doneseni Nürnberški zakoni po kojima su Židovi izgubili njemačko državljanstvo. Zajedno s nevjerojatnom i burnom poviješću, Nürnberg je  hiljadu godišnji grad koji odiše kulturom i umjetnošću, što potvrđuju i njegove brojne znamenitosti.

Nürnbergom dominira tvrđava, čija je gradnja počela u 12. stoljeću, a koja svakog posjetitelja vraća u minula vremena. Osim tvrđave, tu su i obnovljeni veliki bedemi, brojne bogate crkve (primjerice crkva sv. Sebalda) te fontane (npr. Schöner Brunnen )

Osim po iznimnoj arhitekturi, raskoši te umjetnosti, Nürnberg je poznat i kao središte precizne mehanike u kojem su se proizvodila poznata nürnberška jaja. Ne dajte da vas ime zavara – ne radi se o ukrasnim jajima poput Fabergeovih, nego o starim džepnim satovima.

Krajem Drugog svjetskog rata Nürnberg je gotovo sravnjen sa zemljom te dio baštine nikad nije obnovljen. Ipak, i onaj dio koji je renoviran dovoljan je da se Nürnberg danas može smatrati jednim od najljepših velikih njemačkih gradova.

20200512132800_img_09782394875292843132066.jpg
Lorenzkirche
Smještena na Lorenzer Platzu, spektakularna gotička crkva sv. Lovre (Lorenzkirche) iz 14. stoljeća najveća je gradska crkva. Jedna od njezinih značajki je velika rozeta na pročelju crkve, promjera devet metara, a unutrašnjost krase brojna raskošna umjetnička djela. Između ostalog, u crkvi se nalaze i jedinstvene trodijelne orgulje s više od 12.000 cijevi, za koje se vjeruje da su jedne od najvećih na svijetu, i set od 16 zvona od kojih najstarije datira iz 1300-ih godina.
20200512_2206424905623503408576545.jpg
Crkva Gospe
Rimokatolička gotička Frauenkirche (crkva Gospe) datira iz 1352. godine i neophodno je vidjeti kada se u Nürnbergovom Hauptmarkt, Iznad trijem sa bogatim skulptorskim ukrasom je Männleinlaufen, stari sat s mehaničkim brojkama koji predstavljaju sedam izbornika koji su se kretali oko cara Karla IV.

Gradske zidine
Nürnberg ima jedinstvenu razliku u tome što je sačuvao veći dio svog kruga starih zidina, mnogi koji datiraju od 14. do 15. stoljeća, a kasnije su ojačani u 16. i 17. stoljeću. 
Stara jezgra grada i bolnica Svih svetih.
Turm der Sinne
Turm der Sinne (Tour of the Senses) je znanstveni muzej usmjeren prema neobičnim umovima djece i adolescenata. Objašnjava koncept ljudske percepcije kroz interaktivne zaslone i praktičan pristup. Koncept muzeja doista je jedan od takvih.
Ulica prema staroj jezgri grada
Ehekarussell
Ova je fontana tako fascinantno grozna i groteskna da ne možete skinuti oči s njega. Skulpture, inspirirane spisima srednjovjekovnog pjesnika Hansa Sachsa, prikazuju šest interpretacija braka (od datiranja do sukoba do smrti). Ehekarussell je bio predmet kritike otkad je objavljen 1984. godine.

 

fountain in Nuremberg
Hauptmarktova fontana
Hauptmarkt je dom lijepo nazvanoj „Beautiful Fountain“ iz 14. stoljeća s ukrasnim ukrasima i likovima.

 

Foto: Text : In Focus .Edin Hodžić

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.