Austrija želi otvoriti granice s Njemačkom 15. juna

Granica između Njemačke i Austrije, zatvorena zbog pandemije korone, trebala bi biti u potpunosti otvorena 15. juna, pokazuju podaci austrijske novinske agencije APA.

1454189834_BLD_Online-4-3-400533033-533x400

Od ovog petka bit će samo slučajne provjere na granicama, potvrdila je u srijedu kancelarija kancelara u Beču u APA. Austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) pozvao je Merkel u utorak. Federalna vlada želi razgovarati o daljnjim koracima na svom sastanku ove srijede.
Austrijski kancelar Kurz već je u utorak navečer na švicarskoj televiziji „10vor10“ rekao da očekuje otvaranje granice u junu. Kako je objavila i Savezna kancelarija u Beču, Austrija nastoji i liberalizirati pogranični režim sa ostalim susjednim zemljama. Austrijska turistička industrija jako ovisi o njemačkim turistima. Iznad svega, industrija se zalagala za jasnoću u pogledu ljetne sezone. Ona se osvrnula na rezervacije redovnih njemačkih gostiju koje su otežavale obećanje novim austrijskim gostima. Komisija EU htjela je u srijedu usvojiti svoje smjernice za postupno otvaranje granice.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.