Ulm: Napad na romsku porodicu: počinioci priznaju zločin i izvinjavaju se

Od ponedjeljka, pet mladića odgovorno je za napad paljenja kamp kućice romske porodice u Erbachu u okružnom sudu u Ulmu u Kornhausu, koji je pretvoren u sudnicu. Priznali su djelo i izvinili se. Javni tužilac ne isključuje rasistički motiv. Zakazano je 20 dana suđenja sa oko 40 svjedoka. Presuda se očekuje u septembru.

sudnica

Petorica muškaraca, koja su u vrijeme napada imala između 17 i 20 godina, bacali su baklje na kamp kućicu romske porodice koja je bila parkiran na livadi u maju 2019. godine. Baklja je zapalila kamp kućicu i nastavila da gori na livadi. Majka je spavala u vozilu sa svojim devetomjesečnim sinom. Mladići su nakon kraćeg vremena uhapšeni. Istražitelji ne isključuju rasistički motiv.
Jedan od optuženih se na početku suđenja izvinio i rekao da se duboko stidi svog postupka. Njegovi prijatelji i on sam nije želio nikoga povrijediti. Zato nije bacio goruću baklju prema kamp kućici, već namjerno pored nje. „Bili smo glupi. Nismo razmišljali o posljedicama“, dodao je drugi optuženi. Želeli su samo uplašiti porodicu. Na proces su došli i predstavnici državnog udruženja njemačkih Sintija i Roma iz Baden-Württemberga. Upozoravali su na povećanje ksenofobije i antigipsizma. piše Ulm- news.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.