Grad Neu-Ulm traži nove članove Internacionalnog savjetodavnog odbora


Internacionalni savjetodavni odbor grada Neu-Ulma bit će ponovo izabran ove godine. Tražimo ukupno 12 muškaraca i žena s međunarodnim korijenima koji bi željeli biti uključeni u rad skupa sa izabranim članovima Gradskog vijeća. Kako bi se obratio što većem broju potencijalnih podnositelja zahtjeva, Gradsko vijeće će od ponedjeljka, 11. maja, pokrenuti energičnu kampanju.

O Internacionalnom savjetodavnom odboru

Internacionalni savjetodavni odbor grada Neu-Ulma osnovan je 2014. godine. On je sljedbenik prethodnih tijela Odbora stranaca i Internacionalnog odbora iz 1978. godine.
Savjetodavni odbor treba da oslikava kompletan spektar građana sa migracijskim porijeklom grada Neu-Ulma. On savjetuje Gradsko vijeće i Upravu po svim pitanjima koja se tiču migracija i integracija. Članovi Savjetodavnog odbora rade na dobrovoljnoj osnovi. Odbor se sastaje najmanje četiri puta godišnje i po potrebi također može osnovati tematske radne grupe.
Traže se stanocnici Neu-Ulma s međunarodnim korijenima koji žele aktivno raditi na svom gradu i dobrom suživotu kultura. „Članovi Savjetodavnog odbora ne bi trebali predstavljati određene nacionalnosti ili provoditi isključivo njihove ciljeve u gradskom društvu, već razvijati zajednički jezik kao osnovu za jednak život u našem gradu“, gradonačelnica Katrin Albsteiger opisuje zadatke volontera. Fokus rada je skladan suživot svih nacionalnosti. „Za ovaj važan zadatak, željeli bismo vidjeti građane koji volontiraju u području integracijske i migracijske politike i koji žele aktivno pomoći oblikovanju gradskog društva“, rekla je gradonačelnica.
Izborni period Savjetodavnog odbora započinje u septembru 2020. godine i traje do septembra 2026. godine.

Kako bi se obratili što većem broju građana i pružili opsežne informacije o novom imenovanju Internacionalnog savjetodavnog odbora, gradska uprava će idućeg ponedjeljka pokrenuti informativnu kampanju. Posebno proizveden spot koristi se za oglašavanje na mreži i na društvenim mrežama. Nekoliko stotina plakata na raznim jezicima biće takođe izloženo u gradskom uličnom prostoru. „Nastojimo privući građane s međunarodnim korijenima. Zbog toga je naš reklamni materijal dostupan i na deset jezika koji se najviše govore u gradu “, objašnjava odgovorni šef odjela, Ralph Seiffert.

Kako aplicirati:

Podnosioci zahtjeva sa migracijskim porijeklom koji su navršili 18 godina, imaju prebivalište u Neu-Ulmu najmanje tri meseca i različitost im nije strana reč. Potrebne su i specijalističke vještine u područjima „migracije i integracije“. U idealnom slučaju to se može pokazati kroz redovne aktivnosti ili dobrovoljni rad.
Zainteresirani koji žele sudjelovati u Internacionalnom savjetodavnom odboru grada Neu-Ulma od septembra mogu se prijaviti sada i do 22. juna 2020. godine.

Više informacija i obrazac za prijavu dostupni su na Internetu na http://www.wirsuchenneu.de.

Ostale informacije:
Konstitutivna sjednica Internacionalnog savjetodavnog odbora održat će se 21. septembra 2020. godine. Sva pitanja vezano za prijavu, uslove konkursa, i sl.možete poslati na:
Mail: interkulturelles_neu-ulm@neu-ulm.de

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.