Austrija: Kirurg napustio operaciju zbog termina u privatnoj ordinaciji, pacijent umro

Kirurg je suspendiran, a prijeti mu i oduzimanje liječničke licence za rad.

Svi austrijski mediji u ponedjeljak su izvijestili o nepojmljivom liječničkom skandalu koji je potresao Austriju i 77-godišnjem pacijentu koji je preminuo zbog neprofesionalnog i nemoralnog ponašanja kirurga u Sveučilišnoj bolnici Kepler u glavnom gradu Gornje Austrije Linzu.

kirurzi
foto: ilustracija

Mediji ističu kako je kirurg operater tijekom operacije napustio operacijsku salu i kirurški zahvat koji je još bio u toku prepustio svom kolegi asistentu zbog termina koji je imao u svojoj privatnoj ordinaciji. Zgroženo dodaju, da je nakon što je glavni liječnik kirurg napustio bolnicu došlo do  komplikacija i pacijent je umro.

Austrijska televizija ORF je izvijestila da je 77-godišnji pacijent u kliniku u Linzu dopremljen helikopterom kao hitan slučaj zbog naprsnuća aorte, konstatirajući kako je tim više neshvatljivo da je liječnik koji je predvodio kirurški tim predao operaciju kolegi asistentu, i to dok je još trajala kritična faza napustio bolnicu.

Šef Odjela za koronarnu kirurgiju Klinike u Linzu, sveuč. prof dr. Andreas  Zierer je za ORF rekao da „nije uobičajeno da tijekom operacije dođe do predaje kirurškog zahvata asistirajućem liječniku“. Vidno potresen navedenim događajem najavio je da će sve okolnosti biti  detaljno ispitane i provjerene.

Medicinski direktor klinike Kepler Ferdinand Waldenberger je  rekao kako je kirurg suspendiran, a prijeti mu i oduzimanje liječničke licence za rad od austrijske Liječničke komore. Istragu je pokrenulo i  austrijsko Državno tužiteljstvo.

Nadležna gradska vijećnica za zdravlje u Linzu Christine Haberlander je najavila oštre službeno-pravne posljedice u slučaju utvrđivanja krivice za sve sudionika ovog u Austriji do sada neviđenog skandala. piše večernji.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.