Prvi muzej hljeba na svijetu je u Ulmu

Prvi muzej posvećen hljebu, najstarijoj namirnici na svijetu otvoren je 1955. i nalazi se u njemačkom gradu Ulmu.

Muzej kultuer hljeba je otvoren 1955. godine u Ulmu u Njemačkoj kao prvi takav muzej na svijetu. Muzej posjeduje više od 14 000 eksponata i umjetnina vezanih uz hljeb i njegovu oko 8 000 godina staru tehnološku, kulturnu i socijalnu povijest.

Posjetitelji Muzeja kulture hljeba se kroz mnoge tematski zaokružene cjeline mogu osim s historije uzgoja i prerade žitarica te proizvodnje hljeba, upoznati i sa značenjem hljeba u vjerovanju starih naroda te ulogom hljeba u svakodnevnom, blagdanskom i religijskom životu od pradavnih vremena do danas. Posebno su zanimljivi eksponati vezani uz 6 000 godina staru historiju pekarstva u Europi, među kojima su primjerice krušne peći, prve pećnice i keramička zvona za pečenje, ali i idilična vozila s košarama za dostavu hljeba i peciva te slikoviti pečati kojima se nekad označavao hljeb. Ka tome, posjetitelji muzeja na vrlo upečatljiv način mogu upoznati i kompleksni fenomen gladi koja prati ljudski rod od samih početaka pa do danas. Zanimljivo je da muzej u adventskom razdoblju organizira tematske izložbe te radionice za djecu i odrasle posvećene hljebu  i pecivu koji su se tradicionalno pekli u tom razdoblju.

csm_museum_brot_und_kunst_c79a62c628sight_museum-of-bread-and-arts-ulm_n149-52094-1_lausflugsziel_museum-der-brotkultur-ulm_n149-52092-1_lIMG_6874_01Museum-der-Brotkultur-Salzstadel-1200x900

 

No, osim s Muzejom kulture hljeba, Njemačka se može pohvaliti i Europskim muzejom hljeba  koji se nalazi u Ebergotzenu. U sklopu tog ponešto drugačijeg muzeja su i stari restaurirani mlinovi, vodenica i vjetrenjača koji su u funkciji te dva zanimljiva vrta, vrt žitarica s petnaestak različitih vrsta među kojima su i one sasvim zaboravljene te apotekarski vrt s više od sedamdeset različitih ljekovitih biljaka i začina.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.