PROCURIO IZVJEŠTAJ NJEMAČKE TAJNE POLICIJE: BND ne vjeruje ni Trumpu ni Xi Jinpingu!

Njemačka obavještajna služba (BND) sumnja u tvrdnju američke vlade po kojoj je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju te ovu tvrdnju smatra manevrom kako bi se odvratila pozornost od grešaka američke vladi u borbi protiv pandemije, javlja Spiegel Online.

dvojac_1

Kako nadalje piše Spiegel Online, BND je posljednjih dana poslao upite partnerima koji djeluju u sklopu mreže „Five Eyes“, pri čemu se radi o tajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, o dokazima za tezu da je virus nastao u laboratoriju.

„Niti jedna tajna služba nije mogla potvrditi ovu teoriju“, piše Spiegel.

Američki ministar odbrane Mike Pompeo je prošle sedmice tvrdio kako posjeduje „uvjerljive dokaze“ za teoriju po kojoj je koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu. Istu teoriju širi i američki predsjednik Donald Trump te Kinu poziva na odgovornost.

BND istovremeno Kini predbacuje da je vršila pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ne izdaje globalno upozorenje zbog koronavirusa.

Prema istim procjenama je, zbog ovog pritiska na WHO, izgubljeno „četiri do šest dragocjenih sedmica“ u borbi protiv širenja pandemije.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.