Hoćete li se uskoro voziti „taksi letom“ kroz Stuttgart?

Jugozapad vidi električne i autonomno leteće bespilotne letelice kao važno buduće tržište i podržava rad istraživača i programera. Prvi testni objekti uskoro bi mogli uzletjeti. Piše stuttgarter-zeitung.

Stuttgart – Prvi leteći taksiji uskoro će poletjeti s takozvanog testnog polja eFlying za testne letove. Projekat koji finansira država trenutno je još u fazi izrade. Ovisno o tome kako se razvija pandemija koronavirusa i koja su ograničenja s njom povezana, mogla bi početi za nekoliko tjedana, navode iz Ministarstva ekonomskih poslova. Do tada bi trebala postojati potrebna odobrenja.

media.media.fb81bbba-498f-4d8f-b155-bc4bf8ed491b.original1024
Foto: Lichtgut/Max Kovalenko

U sklopu projekta bit će postavljene dvije lokacije na kojima se mogu testirati električne i autonomne bespilotne letjelice kao taksi vozila. Zemlja to vidi kao važno tržište u budućnosti, pa stoga podržava istraživanja s 1,3 miliona eura. Ministrica za ekonomska pitanja Nicole Hoffmeister-Kraut (CDU) želi u ponedjeljak (11:00 h) dostaviti informacije o trenutnom stanju projekta zajedno s šefom Instituta za letnu mehaniku i kontrolu leta na Univerzitetu u Stuttgartu, Walterom Fichterom.

Pored istraživača sa Univerziteta u Stuttgartu, spoljni partneri trebalo bi da budu u mogućnosti da koriste i testno polje. Tu je i predstavnik developera letačkog taksia Volocopter iz Bruchsala. Kompanija radi na putničkim i teretnim dronovima na električni pogon koji su već obavili različite probne letove u različitim zemljama.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.