Bomba Spiegela: Kina tražila od WHO-a da ne upozori svijet o koroni na vrijeme?

KINESKI predsjednik Xi Jinping osobno je zatražio od direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreseyusa da „odgodi globalno upozorenje“ o prijetnji koronavirusa, tvrdi se u ekskluzivnom novom tekstu njemačkog Spiegela koji se poziva na njihovu Saveznu obavještajnu službu (BND).

FOTO: GETTY IMAGES/SPIEGEL

Prema saznanjima BND-a, kineski komunistički vođa 21. janura zatražio je od Tedrosa da ne objavi informacije o prijenosu koronavirusa SARS-CoV-2 s čovjeka na čovjeka i da odgodi upozorenje o pandemiji.

„BND procjenjuje da je zbog kineske informacijske politike izgubljeno od četiri do šest sedmica za borbu protiv koronavirusa diljem svijeta“, zaključuje njemačka obavještajna služba.

WHO demantira optužbe: Tedros nije razgovarao s Xijem 21. janura

WHO je za vikend, nakon ovog otkrića Spiegela, službeno demantirao zaključke BND-a, tvrdeći da su „izvještaji Spiegela o telefonskom razgovoru između generalnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreseyusa i predsjednika Kine Xi Jinpinga neutemeljeni i neistiniti“. 

„Dr. Tedros i predsjednik Xi nisu razgovarali 21. janura i nikad nisu razgovarali telefonski… Kina je potvrdila prijenos koronavirusa s čovjeka na čovjeka 20. janura“, dodao je WHO u svom demantiju.

Vodeći kineski epidemiolog Zhong Nanshan zaista je 20. janura bio prvi kineski dužnosnik koji je javno priznao da se koronavirus prenosi s čovjeka na čovjeka – iako je, kako je u međuvremenu otkrio Associated Press, kineski režim barem šest dana ranije znao da se virus tako prenosi, što potvrđuju interni dokumenti do kojih je AP došao. 

Naime, kineska Nacionalna zdravstvena komisija izdala je nalog za pripremu za epidemiju, na zapovijed predsjednika Xija Jinpinga i premijera Li Keqianga, 14. janura. Ljudi su i dalje slobodno prolazili još devet dana kroz Wuhan, veliko prometno čvorište i prvo žarište pandemije tijekom masovnih putovanja pred kinesku Novu godinu.

Tajvan upozorio WHO u decembru, bez odgovora

Iako je Tajvan imao možda i najuspješniji odgovor na koronavirus na svijetu, sa samo 440 zaraženih i 7 mrtvih, ova međunarodno nepriznata država nije članica WHO-a zbog protivljenja Kine koja je smatra svojom odmetnutom provincijom na koju polaže pravo. Podilaženje WHO-a Kini ilustrirao je i slučaj intervjua s visokim savjetnikom WHO-a, kanadskim epidemiologom Bruceom Aylwardom.

On se, na pitanje tajvanske novinarke o odgovoru Tajvana na pandemiju, prvo pravio da pitanje nije čuo, a nakon toga očito prekinuo razgovor, da bi u nastavku razgovora rekao da je „već razgovarao o Kini“.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.