Weber: Konkretan plan za spašavanje ljetnog odmora. Majorka, Grčka, Hrvatska spremne

Korona kriza i i kasnija ograničenja putovanja ostavili su mnoge ljude zabrinute zbog ljetnog odmora. Čovjek CSU-a i zastupnik u Europskom parlamentu Manfred Weber donio je putne potvrde u Bild am Sonntag koje bi mogle omogućiti godišnji odmor.

Zabrinutost Webera je da će ublažavanje širom EU rezultirati diskriminacijom u pogledu slobode putovanja – ali prema svima treba postupati jednako. Weber sada želi „spasiti evropsko ljeto 2020.“. Za to je bilo presudno „što je brže moguće uspostaviti zajedničke europske standarde higijene i zaštite, vrstu putne potvrde za prijevoz i smještaj“. Ako je do Webera, takva bi potvrda trebala biti spremna za nekoliko sedmica.
Ideja je jednostavna: EU zatvara granice prema vani dok ne dođe cjepivo i u međuvremenu ih ponovo otvori. Weber to opisuje kao „kobnu grešku“ zbog toga što je Italija, primjerice, krajem januara obustavila zračni promet prema Kini, ali Njemačka i druge zemlje nisu. List dalje izvještava da savezna vlada dijeli mišljenje na Weberovu preporuku. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu također želi komentirati nova pravila i standarde zaštite.

1832445802-tui-chef-zu-sommerurlaub-in-europa-mallorca-an-erster-stelle-3JNG

Ljetni odmor unatoč Koroni: Majorka, Grčka, Hrvatska – šef TUI otkriva spektakularne planove

Tui šef Friedrich Joussen želi ponuditi izlete za odmor na Mediteran barem što je prije moguće. „Sastavili smo zdravstveni pregled za sve destinacije za odmor i nudeći će odmor samo tamo gdje je to sigurno. Majorka će biti na prvom mjestu. Tu su hoteli izvršili probni rad, mogu početi odmah i prihvatiti goste “, rekao je on za Bild u nedjelju. Grčka, Kipar, Hrvatska, Bugarska, Austrija i Danska također su dobro pripremljene za ljetni turizam.

Međutim: „Prije svega, Njemačka mora otvoriti granice“, rekao je Joussen. On ne misli da je opće i svjetsko upozorenje za putovanje do 14. juna tačno. Umjesto toga, za svaku zemlju ili regiju treba provesti pojedinačnu procjenu.

U avionu Joussen smatra da je ispravno nositi masku za lice. „Neće biti dugih redova, već mjerenja temperature tamo gdje ih nude aerodromi.“

Tvrdi se i da se radi o kontrolama na krstarećim brodovima Tui. „Bićemo spremni od jula, ali kao i letovi, potrebno nam je odobrenje vlasti. Kapetani razvijaju nove rute u Sjevernom i Baltičkom moru. Na moru će biti više dana, mnogi vole pravo opuštanje na vodi. U početku će na brodu vjerovatno putovati najviše do 1.000 gostiju. ”

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.