Čestitka povodom Međunarodnog dana majki

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, obilježava svake godine druge nedjelje u maju.

download

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. maja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

 

 „Majka može zamijeniti svakoga, ali majku nitko ne može zamijeniti. Uspješne majke nisu one koje se nikad nisu borile s problemima, već one koje nikad ne odustaju, unatoč problemima s kojima se susretnu na svojem putu. Drage majke, i sve one koje se tek spremate postati, od srca vam čestitamo vaš dan! Želimo vam da ga provedete uz svoje najmilije ispunjeni srećom“!

 

 

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.