Broj reprodukcije prelazi kritičnu vrijednost

RKI upozorava na oprez pri koronskoj krizi: istraživači trenutno procenjuju da je stopa zaraze 1,1. U Njemačkoj je do sada otkriveno preko 168.000 infekcija.

rki-104_2400x1350 (1)

Pandemija korone u Njemačkoj mogla bi ponovo dobiti zamah: broj reprodukcija porastao je na više od jedan. To je objavio Institut Robert Koch (RKI) u svom dnevnom izveštaju o upravljanju koronarnom pandemijom.

Stručnjaci procjenjuju vrijednost u 1,10. RKI je u petak procijenio na 0,83. Broj reprodukcija ukazuje koliko osoba zaražena virusom može da zarazi druge osobe patogenom tokom svoje bolesti. RKI je više puta naglašavao da broj reprodukcija mora biti ispod jednog da bi epidemija opala.

„Pratite razvoj pažljivo“
S obzirom na statističke fluktuacije, koje bi pogoršavao trenutno relativno mali broj zaraženih, RKI se ne može reći „da li se trend novih infekcija, koji je u posljednjem tjedanu u opadanju, nastavio ili se broj slučajeva ponovo povećao“ . U svakom slučaju, povećanje procijenjenog broja reprodukcija učinilo je da je „potrebno vrlo pažljivo pratiti razvoj u sljedećih nekoliko dana“.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.