Njemačka pod mjerama obilježila 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata

U NJEMAČKOJ je obilježena 75. godišnjica kapitulacije nacističke Njemačke, čime je Drugi svjetski rat okončan na području Europe, a njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je ukazao na potrebu očuvanja sjećanja ne strahote rata.

75 Jahre Kriegsende

„Nema kraja sjećanju. Nema nam izbavljenja od naše prošlosti“, rekao je Steinmeier na središnjoj svečanosti obilježavanja 75. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata ispred spomenika Nova straža, posvećenog žrtvama ratova i nasilja.

On je na kratkoj svečanosti, koja se zbog pandemije koronavirusa održava bez domaćih i međunarodnih gostiju, podsjetio na odgovornost Nijemaca za ratna razaranja tijekom nacionalsocijalističke diktature.

„Nije sramota preuzeti odgovornost, nego je sramota negiranje odgovornosti“, rekao je Steinmeier.

On je podsjetio na povijesni govor svog prethodnika Richarda von Weizsaeckera od prije 35 godina, kada je tadašnji njemački predsjednik prvi put o 8. maja 1945. govorio kao o danu oslobođenja Njemačke te je upozorio na opasnost povijesnog revizionizma.

„Danas se Nijemci sami moraju osloboditi izazova novog nacionalizma, fascinacije autoritetima i nepovjerenja i neprijateljstva među narodima. Moramo se osloboditi mržnje i progona, neprijateljstva prema strancima i prezira prema demokraciji jer se radi o starim zlodusima u novoj odori“, rekao je njemački predsjednik.

izvor:Hina

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.