Žestoka borba za njemačke turiste

Pokrajine se utrkuju ko će prije privući domaće turiste i odgovoriti ih od uobičajenih ljetovanja u Austriji, Hrvatskoj i Španiji. piše AlJazeera.

Soccer fans on Mallorca

„Putovanja još nisu na dnevnom redu“, rekla je Njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima prošlog četvrtka nakon sastanka sa premijerima 16 nemačkih pokrajina. Međutim, istog trenutka je na toj konferenciji za medije krenulo svojevrsno unutarnjemačko nadmetanje za domaće turiste, i to tako što je bavarski premijer Markus Söder  bacio prvu „udicu“.

„Mogu svakome ko putuje ka jugu da kažem: ne mora se putovati u Austriju. Može se na odmor u Bavarsku“, bez dlake na jeziku poručio je Söder, izazvavši kratku začuđenost kancelarke, ali i njen promptni odgovor da „ima mnogo mogućnosti za odmor i na sjeveru“ Njemačke, gde je njen izborni okrug.

I dok su ove doskočice neke posmatrače zabavile, iz turističke branše su stigle kritike.

„Gđa Merkel i g. Söder prave šale na račun trenutno umiruće branše i pomerenih planova za odmor miliona ljudi“, rekla je za tabloid Bild Marija Linhof, šefica Saveza samostalnih turističkih agencija.

A da bitka za turiste uveliko traje svedoči da je brzo reagovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji računa na njemačke turiste, naročito one iz Bavarske.

„Ako neko živi na istoku Njemačke, može mu trenutno biti opasnije da putuje u [zapadnonjemačku pokrajinu] Severnu Rajnu-Vestfaliju nego u Austriju“, istakao je Kurc.

Baltik i Schwarzwald

Ali, njemački vladajući političari javno ističu sumnju u to da će Njemcima ovog ljeta biti moguće i preporučljivo da ljetuju u Austriji, Hrvatskoj, Španiji, Grčkoj ili Turskoj.

„Verujem da je vjerovatnije da će ove godine biti mogući odmori regionalno [u Njemačkoj]“, rekao je komesar savezne vlade zadužen za turizam Tomas Barajs, dodajući da će „bez problema biti moguće“ da se ljetuje u apartmanima za odmor na Baltičkom moru i Švarcvaldu, jer nema gužve i bliskog kontakta, dok bi hoteli mogli da pronađu određena rešenja za bezbjedno posluživanje obroka.

A njemačke pokrajine se već utrkuju ko će prije privući domaće turiste i odgovoriti ih od uobičajenih ljetovanja na Jadranskom, Sredozemnom, Egejskom i Jonskom moru.

Unutarnjemačku borbu za turiste u ponedeljak je na novi nivo podigla pokrajina Meklenburg-Zapadna Pomeranija, koja je saopštila da zbog malog broja novoinficiranih od korona virusa namjerava da primi turiste u svojim turističkim destinacijama na Baltičkom moru, i to sedmicu pred praznik Duhova, koji se u najvećem djelu Njemačke slavi kao državni praznik, a škole idu na dvonedeljni raspust.

Kako je istakla premijerka te sjevernoistočne pokrajine Manuela Švezih, u okviru postepenog otvaranja ugostiteljskih objekata pod striktnim higijenskim uslovima već 9. maja u toj pokrajini biće otvoreni restorani, a 18. maja hoteli, pansioni i kuće za odmor, ali samo za lokalce. To ograničenje će biti ukinuto do 25. maja, od kada će ugostiteljske objekte u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji moći da koriste i oni koji žive van te pokrajine.

To će značiti da će čuvena meklenburška jezera i pješčana obala Baltičkog mora biti otvoreni za njemačke turiste taman pred školski raspust i praznik Duhova, koji se ove godine obelježava 30. maja. Ta pokrajina je siromašna industrijom i dobrim djelom zarađuje na turizmu, u kojem radi 131.000 ljudi, pri čemu je prošle godine zabilježeno 34 miliona noćenja.

Odgovor iz Muenchena

Slično ublažavanje antikorona mera najavila je i pokrajina Donja Saksonija, koja planira da 11. maja ponovo dozvoli rad restoranima i kafićima. Prema riječima pokrajinskog ministra ekonomije Bernda Althusmana, dozvola rada se odnosi i na zatvorene i na otvorene objekte, ali sve pod uslovom da je maksimalna popunjenost objekata 50 odsto, kao i da gosti moraju da rezervišu svoje mjesto unapred.

U toj pokrajini, koja je, prije svega, poznata po tome što je u njoj sjedište automobilskog giganta Volkswagena, hotelima, pansionima i hostelima biće dozvoljen rad od 25. maja, uz obavezu da im popunjenost ne pređe 50 odsto. Barovi i diskoteke ostaće zatvoreni do daljnjeg.

Usledio je i odgovor iz Minhena, odakle je bavarski premijer najavio da će kafići i restorani pod posebnim uslovima biti otvoreni od 18. maja, dok će kelneri imati obavezu da nose maske. Od 25. maja bi trebalo da svi restorani budu otvoreni, ali će broj gostiju i dalje biti ograničen, a postojaće posebni stolovi za porodice. Kada je reč o hotelima, kućama za odmor i mjestima za kampovanje, oni će biti otvoreni 30. maja, dok će bazeni i velnes kapaciteti i dalje biti zatvoreni.

I dok Njemci većinski planiraju da ljetuju na obroncima Švarcvalda, na obali Baltičkog mora ili brojnih njemačkih jezera, mnogi od njih imaju dilemu šta da rade sa davno plaćenim turističkim aranžmanima u inostranstvu, koje su zakazali preko njemačkih turističkih agencija i tur-operatera.

Njemačka kao država pokušava u Briselu da izdejstvuje kod Evropske komisije promjenu propisa Evropske unije tako da turističke agencije zbog pandemije korona virusa mogu da putnicima daju vaučere za neko drugo putovanje, a ne da moraju da im vrate novac u roku 14 dana ako je nemoguće realizovati već uplaćeni turistički aranžman.

Pitanje povrata novca

Njemačke agencije već pokušavaju da ubjede svoje klijente da uzmu vaučere, a ne da im traže da vrate novac u roku 14 dana, što je obaveza agencija prema i dalje aktuelnim propisima u Njemačkoj. Mnoge agencije nude vaučere jer, zapravo, nemaju novca da isplate sve kupce. I dok agencije apeluju na putnike da ih uzimanjem vaučera finansijski podrže, njemačka udruženja za zaštitu potrošača preporučuju građanima da ne uzimaju vaučere. Kako kažu, ti vaučeri će im biti bezvredni ako agencija ili tur-operater otkazanog putovanja bankrotira.

Doduše, u Njemačkoj su u najvećem problemu oni čija su putovanja posle 15. juna, jer aktuelni propisi o zabrani neesencijalnih putovanja van Njemačke važe do 14. juna, tako da agencije još ne moraju automatski da vrate novac putnicima koji su uplatili ljetovanje jer je teoretski to putovanje i dalje moguće.

I dok zvanični Berlin još ne uspjeva da ubjedi Evropsku komisiju da donese novi propis o „korona vaučerima“ za turistička putovanja, u Njemačkoj je prije gotovo mjesec stupio na snagu propis o davanju vaučera za otkazane koncerte, izložbe i ostale kulturne događaje. Po tom propisu, svako ko ne iskoristi vaučer do kraja 2021. ima pravo da mu bude vraćen novac od organizatora, a isplatu vaučera finansijski garantuje savezna vlada.

Izvor: Al Jazeera

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.