Pad i uspon njemačke kancelarke, da li će nakon korone otići iz politike?

Angela Merkel je od „ružnog pačeta“ postala globalni lider u jeku pandemije korona virusa

Angela Merkel ne drži velike govore. Njemačka kancelarka obraća se naciji jednom godišnje, u unapred pripremljenoj novogodišnoj čestitki. Kada je odučila da obavjesti njemačku javnost o napredovanju korona virusa u martu, to je bilo prvo nezakazano televizijsko obraćanje u gotovo 15 godina koliko je na funkciji.

angela-merkel-815x458
Foto: Ilustacija

Taj govor bio je pun pogodak.

Merkelova, kćerka sveštenika, sa diplomom iz kvantne hemije, iznijela je mračne činjenice o pandemiji, dok je istovremeno pokazivala saosećanje. Pozivala se na svoje istočnonjemačko poreijeklo i poteškoće koje je imala sa idejom ograničavanja slobode kretanja. Ali, objasnila je zašto je to potrebno, i tako je Njemce ponovo „prevukla“ na svoju stranu, piše CNN.

– Ona nije veliki govornik, ali ova umirujuća poruka naciji učinila je da joj narod vjeruje. Građani, 80 do 90 odsto njih je vjerovalo da ona može ovo da iznese – kaže Volfgang Merkel, profesor političkih nauka na berlinskom univerzitetz Humboldt (nije u rodu sa kancelarkom).

On kaže da ljudi, kada su veoma nesigurni u svoju budućnost, traže zaštitu i odlučnost od vlasti.

Ovo je bila prava transformacija za Merekelovu, koja je godinu započela kao „ružno pače“ među vođama. Njena politička karijera uzdrmana je bila zbog njene politike „otvorenih vrata“ za migrante. Njen plan za sukcesiju je propao, a njena stranka je izgubila povjerenje građana.

Merkelova je bila najavila da neće ući u reizbor na sledećim izborima 2021. godine. Povukla se sa čela partije CDU 2018. godine, a u pitanje se dovodilo i njeno fizičko zdravlje.

Ali, kako je korona virus počeo da se širi svijetom, Angela Merkel se ponovo našla na pijedestalu, pod svijetlom reflektora.

– Oživjela je, mase su je ponovo zavolele, ne samo u Njemačkoj, nego širom svijeta zbog toga što po prvi put u 150 godina sve se suočava sa globalnom krizom i ljudi nisu blagonakloni vodstvu SAD, nego svi gledaju u Angelu Merkel – objašnjava Andrea Romel, profesor u školi Hertie u Berlinu.

Pozitivne ocjene za Merkelovu probile su sva očekivanja i sada njena koaliciona vlada ostaje u sjenci. Djeluje da je njena zaostavština sačuvana.

– Ona će ostati upamćena kao jak i odlučan vođa u doba krize – kaže Romel dodajući da prethodne tri globalne nevolje kroz koje je Merkel vodila državu – globaljnu finansijsku krizu, dužničku krizu evrozone i migracionu krizu 2015. godine.

–  Nevjerovatna je, kad god dođe do krize, daje sve od sebe – dodala je Romel.

Pre nekoliko dana, Mereklova je otkrila plan za popuštanje mjera u Njemačkoj uz rečenicu: „Možemo sebi da dopustimo malo hrabrosti„. Ipak, upozorila je da narod mora biti oprezan.

– Moramo da pratimo šta ovo čudo čini i ne dozvoliti da nam konci iskliznu i ruku. Prva faza pandemije je iza nas, ali i dalje smo na početku, i ovo će biti tu, sa nama, još dugo – odlučno je rekla Merkelova.

Njemačka, priča o uspehu

Njemačka je dobila aplauz gotovo svih država svijeta zbog načina na koji se izborila sa epidemijom, i nije samo miran pristup Merkelove i dobar rejting izbacio kancelarku u prvi plan dok su ostali lideri svijeta ostali u sjenci.

Brojke govore za sebe. Broj preminulih u Njemačkoj od korona virusa ostao je relativno nizak u poređenju sa drugim zemljama svijeta, a dobro organizovan zdravstveni sistem omogućio je da Njemačka primi i liječi pacijente iz drugih evropskih zemalja. Gdje je većina nacija naišla na problem, Njemačka je postala uzor kako se treba ponašati u vrijeme ovakve krize.

Samo poređenje stanja u drugim državama dovelo je do toga da Merkelova ponovo postane veoma popularna.

– Ja nisam veliki simpatizer ove vlasti, ali ipak, bili su veoma uspešni u suzbijanju epdijemije. Pogotovo ukoliko pogledate kako se bori SAD ili Velika Britanija – kaže Volfgang Merkel.

Ističe da se čini da je kancelarka shvatila ozbiljnost situacije u ranoj fazi, što ju je učinilo vjerodostojnijom kada je kriza eskalirala u Evropi.

– U Velikoj Britaniji i SAD-u, u javnosti, lideri nisu prihvatili da je to veliki izazov. Imali ste takve mačo političare koji govore: „Ovo je dobro „i“ Proći ćemo i kroz ovo“ – objašnjava Merkel.

Gero Neugbauer, politički analitičar, kaže da je Merkelino iskustvo u nauci pomoglo u njenom odgovoru na krizu i uticalo na njen kredibilitet.

– Ona je mnogo oprezna. Njen odgovor na krizu baziran je na njenom znanju o nauci. I ona nije zainteresovana da ostavi dobar utisak za sledeće izbore, nego samo želi da posao bude urađen dobro – smatra Neugbauer.

Nema šta da izgubi

S obzirom na to da je Merkelova najavila da planira da se povuče, ona ne trpi isti politički pritisak kao recimo premijer Velike Britanije Boris Džonson ili predsednik Francuske Emanuel Makron, ili prvi čovek SAD Donald Tramp, koji se već sad bore da prikupe političke poene za naredne izbore.

Merkelova je već na putu da napusti politiku i ne mora da se uvlači u svakodnevna  politička prepucavanja.

– Ovo joj omogućava da odigra dobro, poput odlučne i brižne majke koja će uvijek nadlasati svađu i nesporazum – objašnjava Neugbauer.

Kriza zbog korona virusa pomogla je Merkelovoj da povrati svoju svjetsku slavu i ključno vrijeme da napravi dobre temelje za budućnost.

Njemačka bi trebalo da preuzme rotirajuće predsedavanje Savjetom Evropske unije u julu, što znači da će kancelarka predsjedavati ključnim sastancima lidera EU i predstavljati Evropu na međunarodnom nivou. Sadašnja šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je inače dugogodišnji saveznik Angele Merkel.

Sada, kada je Merkelova ponovo u žiži, postavlja se očigledno pitanje: Da li će prelomiti i odlučiti da se kandiduje za još jedan mandat.

– Spekuliše se, ali mislim da je taj scenario malo vjerovatan. Mada, život me naučio da kažem: „Nikad ne reci nikad“. Međutim, sada ona zna da neće dobiti podršku partije, njena CDU je podeljena – smatra Negebauer.

On kaže da je Angela mnogo puta rekla da nema šanse da se to dogodi.

– Tako da vjerujem da je ovo kraj – zaključuje Volfgang Merkel.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.