BOMBASTIČNA NAJAVA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA Trump rekao da će objaviti izvješće o podrijetlu koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump je pozvao Kinu da bude transparentna u pogledu početka širenja zaraze novim koronavirusom, od kojega je od početka pandemije umrlo više od 250 hiljada ljudi. pišejutarnji

Donald_Trump_AP_Picture

Trump je prije odlaska u Arizonu najavio da će Sjedinjene Države objaviti izvješće o podrijetlu virusa, ali nije iznio pojedinosti niti je rekao kada će izvješće biti objavljeno.

„Sigurno ćemo izvijestiti o tome u dogledno vrijeme“, rekao je Trump novinarima.

Premda Kinu ističu kao izvorište izbijanja zaraze i upozoravaju da će je držati odgovornom, Trump i dužnosnici njegove administracije iznose različita mišljenja o izvorištu zaraze.

U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje „znatni dokazi“ o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratoriju.

Drukčiju izjavu u utorak je dao predsjednik združenog stožera američke vojske general Mark Milley, koji je rekao da se još ne zna je li se virus proširio s tržnice u Kini, iz Instituta za virologiju ili s nekog drugog mjesta.

„Je li došao iz laboratorija u Wuhanu? Je li se proširio s tržnice u tome gradu? Je li izbio negdje drugdje? Odgovor na to je: ne znamo“, rekao je Milley na konferenciji za novinare.

Prošloga četvrtka Trump je na pitanje je li vidio dokaze koji mu pokazuju visok stupanj vjerojatnosti da virus potječe iz instituta u Wuhanu, odgovorio da ih je vidio, ali je odbio dati pojedinosti.

Kineski institut odbacio je tvrdnje da virus potječe odande. Većina stručnjaka vjeruje da virus potječe s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude.

Trump, koji je isprva hvalio Kinu za njihovu reakciju na izbijanje zaraze, rekao je da nije razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

„Želimo da budu transparentni. Želimo otkriti što se dogodilo kako se više nikad ne bi dogodilo“, rekao je.

Trump, koji će se u novembru boriti za novi predsjednički mandat i kojega optužuju da nije djelovao dovoljno rano kako bi se spriječilo širenje virusa u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je Kina morala mnogo prije upozoriti svijet.

Direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i jedan od članova radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Anthony Fauci rekao je u intervjuu za National Geographic da su najčvršći dokazi koji pokazuju da virus nije nastao u kineskom laboratoriju nego da se „razvio u prirodi i preskočio s jedne vrste na drugu“.

Na pitanje jesu li znanstvenici mogli pronaći virus vani i onda ga unijeti u laboratorij, odakle je pobjegao, Fauci je odgovorio: „Ali to samo znači da je on najprije bio vani. Zato mi nije jasno o čemu oni govore i zato ne provodim puno vremena u tim raspravama koje nikamo ne vode.“

Američki ministar zdravstva Alex Azar na pitanje o razlikama u Pompeovim i Faucijevim izjavama odgovorio je u utorak da su „državnom tajniku Pompeu možda dostupne informacije koje nisu dostupne Fauciju, što znači da tu nije nužno riječ o različitim mišljenjima“.

Svjetska zdravstvena organizacija, koju je Trump nazvao „kinocentričnom“ i prekinuo američko financiranje organizacije, ocijenila je Pompeove izjave „spekulativnima“.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.