Njemačka: Ovo je osam novih saobraćajnih znakova uvedenih od 28.aprila

Uz izmjene putnih propisa, ne postoje samo veće kazne. Dodaju se i novi saobraćajni znakovi.

Verkehrszeichen-Lastenfahrrad-fotoshowBig-15389db3-1644698

Od 28. aprila 2020. primjenjuju se nova pravila u putnom prometu. Pravilnik o putnom prometu (StVO) prima amandman koji je prvenstveno namijenjen jačanju prava slabijih učesnika u prometu. Predstavit ćemo Vam nove znakove: 

Prethodna zabrana pretjecanja se proširuje: sada su uključeni i biciklisti i  mopedi. Ovaj znak će se koristiti u jako uskim ulicama.

Ovaj je simbol namijenjen obilježavanju parkirnih mjesta za auta koja se mogu iznajmiti. Federalna vlada želi dodatno promovirati tu vrstu prijevoza.

Pored novih parking mjesta, postoje i druge izmjene za vozila za iznajmljivanje. Ubuduće će postojati jednolična naljepnica koja će se zalijepiti na vozilo. Tada se može vidjeti koja kompaniji i koja registarska tablica se koristi. Ovo bi trebalo olakšati identifikaciju.

Autobusnu traku  više ne mogu koristiti privatni automobili, al ovo je oznaka za neke druge modele prevoznih vozila sa više putnika kojim će biti dozvoljen prolaz. Ovaj novi piktogram nije o automobilima u kojima tri osobe mogu sjediti sprijeda, već o vozilima sa najmanje tri putnika. Čak i ako je propis o korištenju autobuskih traka tek izbrisan, sada dolazi novi znak. Prema Federalnom ministarstvu prometa trebalo bi dati mogućnost općinama da testiraju vlastite modele. Na primjer, postoji diskusija o tome da li bi trebale biti puštene određene trake za automobile sa više putnika.

 

Do sada je samo automobilima dozvoljeno korištenje zelene strelice za skretanje. Uz odgovarajući znak, to je sada dopušteno i za bicikle.

Biciklističke autoceste – autoceste za bicikle – sada su dobile svoj znak.Budući da neke rute vode i preko šljunkovitih staza, slijedi novi prometni znak. Uz brze biciklističke staze trebalo bi biti moguće prekrivati velike udaljenosti brzo i kontinuirano s biciklom.

Baš poput pješačkih zona, sada postoji i biciklistička zona. Ovdje imaju prioritet biciklisti.

Teretni bicikli sada imaju i svoje parkirno mjesto.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.