Njemačka:Seehofer produžava graničnu kontrolu do sredine maja

Federalni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) produžio je kontrole na njemačkim granicama zbog pandemije koronavirusa. Produženje važi do sredine mjeseca, ali tada bi neke granice već mogle biti i otvorne.

SCHWEIZ CORONAVIRUS GRENZKONTROLLE DEUTSCHLAND

Federalni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) produžio je graničnu kontrolu sa Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom uvedenu zbog pandemije korone do 15. maja. Produženje se odnosi i na letove iz Španije i Italije.

Kontrole su naređene sredinom marta za usporavanje širenja koronavirusa. Od tada, ljudi koji nisu ni Nijemci niti imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Njemačku mogu doći samo iz „valjanog razloga“. Na primjer, državljanima EU koji putuju kroz Njemačku u matičnu zemlju ili vozačima kamiona dozvoljeno je da uđu u zemlju. Ulazak je ograničen i na određene granične prelaze.

Eventualno prvo otvaranje od sredine maja
Prema trenutnom statusu, prvo otvaranje može se obaviti 15. maja. Primjerice, premijer Schleswig-Holstein Daniel Günther (CDU) dogovorio se s federalnim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom (CSU) da će se granica prema Danskoj postupno otvoriti od sredine maja. „Danas smo razgovarali telefonom i dogovorili se da ćemo razviti konkretan raspored prema kojim koracima granica s Danskom može biti otvorena najkasnije od 15. maja“, rekao je Günther njemačkim medijima u ponedjeljak.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.