Kako izgledaju nove ublažene mjere u svakoj saveznoj državi u Njemačkoj!

U srijedu će savezna vlada i savezne države razgovarati o daljnjem ublažavanju koronskih mjera. Otvaranje škola i vrtića trebalo bi biti na dnevnom redu. No restorani također s nestrpljenjem očekuju konačan datum otvaranja kako bi ponovo dočekali goste. I posljednje, ali ne najmanje bitno, o sportu treba razgovarati – poput nastavka Bundeslige. Mjere više nisu standardizirane u cijeloj zemlji :

704x396

Uslov maske

U svim saveznim državama, zahtjev za maskom primjenjuje se na lokalni javni prijevoz i trgovine. Nos i usta takođe moraju biti pokriveni u avionima Lufthansa Grupe. U svim slučajevima dovoljne su platnene maske ili šal. Samo u Saarskoj zemlja stavlja pet maski na svakog stanovnika.

Savezne države imaju drugačiji katalog kazni. Na primjer, u Bavarskoj se može platiti 150 eura ako se u autobusima ili vozovima ne nose maske. Kazne su znatno veće za vlasnike preduzeća. Hessen i Meklenburg-Zapadna Pomeranija suočavaju se sa znatno nižim kaznama. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji regulatorni uredi mogu odlučiti o iznosu. Zemlje poput Berlina, Baden-Württemberga, Donje Saske ili Saksonije (do sada) su se od toga potpuno odrekle.

Nema kontakta

Pored higijenskih mjera (perite ruke!), Držanje udaljenosti najvažnija je mjera u borbi protiv pandemije. Općenito, ljudi bi trebali umanjiti svoje socijalne kontakte. Međutim, dopušteno im je da napuste svoj stan ili kuću radi posla, kupovine ili posjete ljekaru, brige o drugim ljudima, sastanka ili drugih potrebnih obaveza. Dozvoljeni su i pojedinačni sportovi i vježbanje na svježem zraku. Ko god izlazi, treba se držati na udaljenosti od najmanje 1,50 metara od drugih ljudi. Ova zabrana kontakta primjenjuje se na nacionalnoj razini na sve ljude koji ne žive u vlastitom domaćinstvu i barem do 10. maja.

RKI pruža informacije o trenutnoj situaciji s koronavirusom
Međutim, u zemljama postoje razni izuzeci. Obično je dopušteno vidjeti drugu osobu s kojom ne živite zajedno. U Saksoniji-Anhaltu se sada može sresti pet osoba koje ne žive u domaćinstvu. U Saarlandu su dozvoljeni sastanci sa članovima drugog domaćinstva – na primjer, dvije porodice mogu posjetiti jedna drugu. U Saksoniji su dozvoljeni sastanci sa drugom osobom i njihovim partnerom. Bavarska ove sedmice želi ukinuti ograničenja izlaza i omogućiti članovima porodica posjetu.

Trgovine, muzeji i Co.
Osim supermarketa, ljekarskih ordinacija, banaka i štedionica ili trgovina automobila i benzinskim stanicama, sada su otvorene i druge trgovine do 800 kvadratnih metara. U nekim državama, poput Baden-Württemberga, sudovi su odbacili ovo ograničenje – zbog čega su tamo otvorene veće prodavnice. Ostale zemlje kao što su Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Rajna-Palatinat, Saarland, Saksonija-Anhalt i Turingija u potpunosti su izbrisale granicu. Berlin će nadoknaditi u srijedu, Donja Saksonija u ponedjeljak. Prodavaonice namještaja ponovno su otvorene u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Saskoj. Bavarska želi da otvori sve prodavnice od ponedeljka.

Söder o „pažljivom otvaranju“
„Bavarski način je bio ispravan“
Frizerima je dopušteno otvaranje širom zemlje od ponedjeljka. Tetovažni studiji ili kozmetički i saloni za masažu mogu se djelimično ponovo otvoriti u Bavarskoj, Hesenu, Saksoniji-Anhaltu i Turingiji, a od srijede i u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji.

U mnogim saveznim državama sada se mogu ponovo otvoriti muzeji, izložbe, galerije, spomenici, životinjski parkovi i zoološki vrtovi ili botaničke bašte i biblioteke. Neke se zemlje trenutno pripremaju za otvaranje. Kao i za sve prodavnice se primjenjuju  higijenski propisi, poput obaveznih  maski, ali prije svega propisi na razadljinu od 1.5 metar.. Time se izbjegava grupisanje ljudi. Kina, pozorišta i slični sadržaji ostaju zatvoreni.

Škole i vrtići

U gotovo svim saveznim državama maturanti su ponovo imali nastavu od kraja aprila, a neki su imali i najviše razrede u osnovnim školama. Studenti koji će diplomirati u narednoj godini uskoro počinju s nastavom. Cilj je vratiti sve učenike u školu prije ljetnog odmora, koji počinje najranije sredinom juna. Koliko je redovna nastava moguća potpuno je nejasno. Pogotovo jer se higijenske mjere i dalje primjenjuju. Na primjer, časovi se dijele i podučavaju odvojeno. Neke su savezne države već otvorile centre za obrazovanje odraslih, muzičke škole i slične institucije.

Igrališta i sport
Igrališta i slični sadržaji sada su otvoreni u većini saveznih država.  U nekim pokrajinama će uslijediti u narednim danima. Međutim, roditelji bi trebali osigurati da djeca poštuju pravila na daljinu.
Koliko trenutno košta zaključavanje Njemačke
Teretane ostaju zatvorene. Kretanje na otvorenom uglavnom nije bilo zabranjeno – sve dok to išli sami. Neke su zemlje ovu regulativu proširile. Baden-Württemberg i Thuringia, na primjer, dopuštaju „beskontaktne“ sportove – poput golfa, atletike i tenisa – ako se oni održavaju na otvorenom. U Donjoj Saskoj su rekreativni sportovi dozvoljeni od srijede, pod uvjetom da se poštuje minimalna udaljenost. U Saksoniji se mogu ponovo otvoriti i sportski tereni na otvorenom.

Kao što smo već pisali, bit će razgovora i otvaranju Budneslige od 15.maja. Mada je već nekoliko igrača pozitivna na koronavirus. Hoće li Bundesliga ponovo početi 15. maja?

Restorani, hoteli i Co.
Dostava se ne mora uopće zatvoriti, restorani se mogu otvoriti do sada, ali  mogu samo hranu  dostavljati, hotelima nije dopušten rad. To je nekada bio slučaj, ali šta dalje? O tome još uvijek nema jasnoće u većini saveznih država, ali postoje neki planovi – uvijek uzimajući u obzir pravila higijene i udaljenosti. Meklenburg-Zapadna Pomeranija, koja ima najmanje slučajeva korone u Njemačkoj, želi vratiti turiste u zemlju od 25. maja. Hoteli se mogu otvoriti i pod određenim uslovima. Restorani i hoteli trebali bi biti otvoreni za lokalno stanovništvo u narednim danima. Schleswig-Holstein želi ponovo započeti turizam i gastronomiju od sredine maja.

Restorani u Berlinu mogli bi se ponovo otvoriti tokom naredne sedmice. Donja Saksonija cilja 11. maj – restorani i apartmani mogu biti puni samo 50 posto. Hoteli će biti praćeni od 25. maja. Bavarska želi dozvoliti vanjske prostore, poput pivnica, opet od 18. maja, zatvorene prostore tjedan dana kasnije. 30. maja, na vikend, hotelima bi se trebalo dozvoliti otvaranje. Restorani se mogu otvoriti u Saksoniji-Anhaltu i Tiringiji od 22. maja. Saarland želi razviti koncept do kraja maja.

Barovi, pabovi, diskoteke i slični sadržaji ostaju zatvoreni. Ali ipak bi moglo doći do labavljenja u maju.

Putovanje
Očekuje se da će hoteli u Njemačkoj biti otvoreni u maju u nekim saveznim državama (vidi gore). Međutim, putovanje rođacima trenutno se još uvijek izbjegava. Ograničenja se odnose na putovanje u inostranstvo do najmanje 14. juna. Za sada nije jasno da li će biti moguć ljetni odmor izvan Njemačke. Međutim, neke zemlje EU trenutno prave odgovarajuće planove.

U Donjoj Saksoniji je dozvoljeno kampovanje. Od 13. maja ponovno je dopušteno i kampovanje u Turingiji, mogu se unajmiti i apartmani za odmor, a od 22. maja otvorit će se hoteli i parkovi prirode. U Saksoniji-Anhaltu  apartmani se mogu iznajmiti mještanima od 15. maja, a hoteli bi također trebali biti otvoreni za turiste kasnije, uključujući turističke ponude.

Bogomoljenje i okupljanja
Također ne postoje nacionalni propisi za službe i skupove i demonstracije. Tako da se kršćanima, muslimanima ili Jevrejima dopušta povratak zajedno, postoje higijenski propisi i ograničenje broja učesnika. U Bavarskoj, Berlinu, Brandenburgu i Saksoniji maksimalni broj je 50 ljudi. Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Donja Saksonija, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Saksonija-Anhalt nemaju određeni broj.

Islamska zajednica Bošnjaka ima  prijedlog o zatvaranju džamija do trećeg dana bajrama: Porčitajte na ovom linku.Džamije u Njemačkoj ostaju zatvorene do trećeg dana ramazanskog bajrama.

Događaji
Glavni događaji zabranjeni su u cijeloj zemlji barem do kraja augusta. Mnogi ljetni muzički festivali već su otkazani. To se odnosi i na Oktoberfest u Minhenu.

Domovi umirovljenika i starije osobe, klinike
Većina saveznih država zabranila je posjete staračkim domovima jer su štićenici posebno u opasnosti. Od 9. maja, Bavarska će ukinuti zabranu pod strogim higijenskim zahtjevima. Sjeverna Rajna-Vestfalija želi omogućiti posjete ponovo od 10. maja – Dan majki – za dvije osobe, Saksonija-Anhalt od 11. maja – tada bi bila moguća jednosatna posjeta po osobi.

Bolnice u nekim saveznim državama također mogu provesti potrebne intervencije i operacije. Oni su odgođeni kako bi se oslobodio kapacitet kreveta.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.