Bavarska: Ublažavanje mjera i dalji koraci (Restorani, teretane, pivnice, sportovi…)

Od ponedjeljka dozvoljen pojedinačni sport na otvorenom

Od ponedjeljka će u Bavarskoj ponovo biti dozvoljen „bezkontaktni pojedinačni sport na otvorenom“, najavio je Söder. Pri tome se treba obavezno pridržavati higijenskih mjera i držati neophodni minimalni međusobni razmak. Timski sportovi ostaju zabranjeni do daljnjeg.

43106623_303

Od ponedjeljka još neki učenici u školama

Prema riječima ministra za kulturu Piazolo otvaranje škola za završne razrede 27. aprila je proteklo u najboljem redu. Sljedećeg ponedjeljka se učenici „predzavršnih razreda“ („Vor-Abschluss-Klassen“ ) kao i učenici četvrtih razreda osnovnih škola (Grundschulen) vraćaju u školske klupe.

 Dalji planovi za škole

Treća faza otvaranja škola počinje 18. i 25.maja, saopštio je Piazolo. Planirano je da učenici 5. i 6. razreda naizmjenično na sedmičnoj osnovi pohađaju nastavu u školama. To važi i za učenike prvog razreda osnovne škole (Grundschule). Za učenika drugog i trećeg razreda osnovne škole „nije tako širok spektar ponuda“. U slučaju da to dozvoli broj zaraženi, konačni cilj je da se 15. juna i učenici ostalih razredi vrate u škole.

Reducira se školsko gradivo

Prema Piazolovim riječima školsko gradivo se „prilagođava“ trenutnoj situaciji. On je najavio smanjenje školskog gradiva.

U maju se ne otvaraju bazena na otvorenom

Prema Söderu još nije utvrđen datum otvaranja bazena na otvorenom. Sigurno je, kao što je naglasio Söder „da neće prije juna“, jer je jednostavno prevelika opasnost od zaraze.

Nema odluke za teretane

Trenutno nije u vidu ni otvaranje teretana. Prema Söderu odluka o tome ovisi od daljnjeg razvoja broja zaraženih.

Još neutvrđeni detalji o radu pivnica ( Biergärten)

Prema riječima ministra privrede Aiwanger tek se moraju konkretno utvrditi detalji otvaranja pivnica (Biergärten). Kako sada izgleda, biće dozvoljeno da za jednim stolom sjede članovi jedne porodice ili maksimalno dvoje ljudi na dovoljnoj udaljenost. Takve stvari moraju se još detaljno razjasniti.

Söder najavljuje stroge kontrole u gastronomiji

Po riječima premijera Södera strogo će se kontrolisati da li se u gastronomskim objektima poštuju posebne mjere. Prekršaji će se kažnjavati.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.