Njemačka vlada za jedinstveni pristup ublažavanju mjera, pokrajine protiv

NJEMAČKA vlada i dalje, usprkos različitim pristupima saveznih pokrajina, teži jedinstvenom pristupu u borbi protiv pandemije koronavirusa, priopćeno je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za medije.

„U procesu popuštanja restrikcija, naravno, može biti regionalnih i lokalnih nijansi, ali je važno pritom da vlada i savezne pokrajine ostanu na zajedničkom putu i da slijede istu strategiju“, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

On je objasnio da strategija i dalje ostaje usmjerena na očuvanje uspjeha u borbi protiv širenja zaraze postignutog strogim mjerama.

„Mi ove mjere želimo nastaviti i produbiti i istodobno oprezno i odgovorno vratiti u pogon javni život i gospodarstvo“, rekao je Seibert.

Nije komentirao poteze nekih saveznih pokrajina, poput Saske-Anhalta, gdje su od danas dopušteni kontakti do pet osoba umjesto dvije ili Donje Saske koja je najavila postupno otvaranje restorana od sljedećeg tjedna.

Savezne pokrajine sve više odstupaju od jedinstvenog ublažavanja restrikcija

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je prošlog tjedna kako u srijedu, na sljedećem sastanku vlade i saveznih pokrajina o daljnjim mjerama, neće biti riječi o popuštanjima restrikcija u gastronomiji. O ovoj temi bi se trebalo raspravljati na jednom od sljedećih sastanaka, uz eventualna popuštanja tek krajem mjeseca.

U srijedu bi se, kako je najavio Seibert, trebalo govoriti o popuštanjima u školama, vrtićima i sportu. Među saveznim pokrajinama je primjetan sve veći stupanj lokalnog ukidanja restrikcija.

Donja Saska tako, osim otvaranja restorana, od sljedećeg ponedjeljka dopušta i otvaranje otoka u Sjevernom moru za jednodnevne posjete turista. Hoteli bi smjeli, uz maksimalno 50 posto kapaciteta, otvoriti vrata krajem maja.

Ministar obitelji savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Joachim Stemp je najavio kako će ova savezna pokrajina poduzeti vlastite poteze ako se u srijedu ne dogovori pravilo o ponovnom otvaranju škola i vrtića.

„Mi nećemo trpjeti još jedan dodatni tjedan“, rekao je Stemp

Diljem Njemačke od danas ponovno, uz stroga higijenska pravila, smiju raditi frizeri, zoološki vrtovi, dječja igrališta, muzeji i knjižnice. Isto tako je dopušteno i održavanje misa.

Izvor:hina

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.