Džamije u Njemačkoj ostaju zatvorene do trećeg dana ramazanskog bajrama.

Saopštenje Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj prenosimo u cjelosti;

95644720_2543850712387782_4495500186633633792_o

 

Također prenosimo i obavještenje IGBD Ulma u cjelosti ;

VAŽNO SAOPŠTENJE POVODOM ODLUKE POKRAJINSKE VLADE BADEN-WÜRTTEMBERG O OTVARANJU VJERSKIH OBJEKATA

Poštovane džematlije, draga braćo i cijenjene sestre,
esselamu alejkum!

Nadamo se da ste u ovim mubarek danima pronašli svoj duhovni smiraj kroz ibadete i ramazanski hurmet. Nadamo se da ste u okviru svojih domova, zajedno sa svojim najbližima, kreirali ramazansku idilu i atmosferu u onoj mjeri koliko je to moguće. Posebnost baš ovog ramazana jeste i ta da smo naše kuće osvijetlili namazom, učenjem Kur’ana i drugim ibadetima čak i više nego prethodnih ramazana. Razmislimo koliko je namaza i drugih ibadeta obavljeno u našim domovima zbog nemogućnosti dolaska u džamiju! Uveliko smo obasjali naše kuće i očistili ih snagom Božije riječi! A poslanik Muhammed a.s. je rekao da kuće u kojima se uči Kur’an i Allah spominje svijetle stanovnicima nebesa(meleki) baš kao što zvijezde na nebu obasjavaju stanovnike na zemlji. Koliko je samo Allahove milosti, bereketa i zadovoljstva spušteno na nas i naše domove zbog mnogih ibadeta u njima ovih ramazanskih dana.
I tu se krije ogromno dobro u svom ovom kolektivnom iskušenju, i nemogućnosti činjenja ibadeta u džamiji. Nadamo se da smo to uvidjeli.

Proteklih dana Vlada naše pokrajine Baden-Württemberg dozvolila je ponovno otvaranja vjerskih objekata pod sljedećim uslovima: 1,5 metar razmaka između klanjača sa svih strana(skoro 10 m2 po klanjaču), obezbjeđena sredstva za dezinfekciju, broj posjetilaca(klanjača) ograničen shodno kvadraturi molitvenog prostora i obaveznog držanja rastojanja, preporučene zaštitne maske za usta, potreban pismeni koncept higijenske zaštite, površine i predmeti svakodnevne upotrebe moraju se dezinficirati, zabrana korištenja i rukovanja predmetima koje koristi više ljudi. A na osnovu Zakona o zaštiti od infekcije(Infektionsschutzgesetz) svaki klanjač treba ponijeti sa sobom serdžadu, odmah nakon obreda napustiti objekat, a sanitarni čvorovi i abdesthane moraju biti zatvorene.
Na osnovu navedenih mjera(uslova) morali bi neizbježno doći u situaciju da biramo i određujemo ko će ući u džamiju, a ko ne. Ovakva vrsta selektiranja vjernika je nedopustiva, i bila bi diskriminirajuća. Otvaranje džamije pod ovim uslovima bi sve nas dovelo u jako kompleksno, pa i haotično stanje koje je nedopustivo u Allahovoj kući.
Pridržavanjem svih obaveznih mjera, naše vrijeme i naša pažnja bili bi usmjereni na čisto tehničke stvari i pravila, a suština ibadeta i džematskog života ne bi bili ostvarivi u svom punom obliku.
Pored toga, i dalje postoji ozbiljna bojazan od širenja pandemije koje još nije zaustavljeno. Niko od vjernika ne smije sebe izložiti riziku da bude zaražen, ili zarazi drugog. Zdravlje i životi ljudi su jedna od 5 neprikosnovenih, zaštićenih ljudskih vrijednosti.

Shodno svemu navedenom, odbor džemata Ulm, a na osnovu preporuke muftije za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlića, je donio odluku da naša džamija i dalje ostaje zatvorena za sve vjerske obrede i aktivnosti, sve do trećeg dana ramazanskog Bajrama.
Ova odluka, ali i cjelokupna situacija nam veoma teško padaju, ali nadamo se, drage džematlije, vašem razumijevanju i strpljenju. Želimo vam lijepe i ugodne preostale ramazanske dane.

Neka nam Uzvišeni Allah učvrsti naše korake!

Odbor džemata Ulm

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.