Njemačka: Vlada planira produžiti zabranu putovanja do sredine juna

Šta će biti sa planiranim odmorom u inostranstvu? Prema informacijama koje prenosi SPIEGEL, svjetsko ograničenje putovanja od strane Federalnog ureda za inozemstvo trebalo bi i dalje biti primjenjeno najmanje do 14. juna. O ljetnom odmoru će se odlučiti naknadno.

Bundesaussenminister Heiko Maas, SPD, gibt ein Pressestatement vor dem Auswaertigen Amt zu der aktuellen Lage der Rueck

Federalna vlada za sada ne želi nikakve olakšica za putovanja na duge relacije u pandemiji korone. Prema informacijama SPIEGEL-a, strogo ograničenja za sva turistička putovanja u inozemstvo trebao bi produžiti Federalni kabinet u srijedu, barem do 14. juna. Federalno ministarstvo vanjskih poslova (AA) izglasalo je odgovarajuću odluku neposredno prije sastanka kabineta među federalnim ministarstvima.

To jasno daje do znanja da svako ko je na Pfingsten rezervirao putovanje u inozemstvo može otkazati nakon odluke kabineta i osloniti se na ograničenje putovanja od Federalnog ureda za vanjske poslove. To se posebno odnosi na savezne države Bavarska, Baden-Württemberg i Saksonija-Anhalt, gdje se tradicionalno primjenjuju dugi Pfingsten praznici.

No, rad iz AA-a ostavlja otvorenim hoće li tokom godišnjih odmora biti mogući godišnji odmori, koji će u nekim saveznim državama početi krajem juna. Umjesto toga, u nacrtu rezolucije stoji da se prethodno ograničenje  putovanja primjenjuje „do daljnjeg“, ali barem do sredine juna.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.