I ko će platiti bonus od 1500 €

„Možete aplaudirati negdje drugdje“, napisala je medicinska sestra na Facebooku, „Mi medicinske sestre ne trebamo tapškanje“, starija medicinska sestra objavljuje na Twitteru, „treba nam 4.000 eura bruto“.

shutterstock-1189798189

U toku koronske krize, sestre u Njemačkoj sve jasnije formuliraju,  da pohvale politike i društva nisu dovoljne. Ali bile su potrebne sedmice kako bi se zahvalnost pretočila u riječi, večernji aplauz s balkona i merci čokolada u nešto što doista pomaže njegovateljima: novac.

To ne znači potrebnu bruto platu od 4.000 eura mjesečno. Nakon duge borbe, ministar zdravstva Jens Spahn i ministar rada Hubertus Heil dogovorili su financiranje dodatka za njegu. Medicinske sestre u gerijatrijskoj njezi trebale bi dobiti i do 1.500 eura za svoj rad tokom krize. Bez poreza. Federalni kabinet planira riješiti način finansiranje premije ove srijede.

Njegovatelji u domovima već godinama vode bitke za povećanje plata, ali bezuspješno. Njegovatelji su premalo plaćeni za posao koji rade, to se odnosi na praznike, noćne smjene, vikende, podjeljene smjene itd. Bonus –  ne zamjenjuje povećanje plata. Ali ono što ministri najavljuju kao zahvalu u svom pismu poslodavcima u gerijatrijskoj njezi, još uvijek ima nekih nedostataka.

Prema prijedlogu ministra bonus bi se trebao finansirati iz tri izvora:  Ustanova o zaštiti od epidemije,  dvije trećine premije financirati će se sredstvima za dugoročno zbrinjavanje ( Pflegekasse) , a jednu trećinu država i poslodavac.

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.