Kolike su šanse da Wizzair započne s radom ovog petka?

Mađarska niskotarifna aviokompanija postupno će započeti s radom u bečkoj bazi od 1. maja 2020. godine najavljuju iz aviokompanije. Postepeno, trebalo bi se otvoriti ukupno 20 odredišta, uključujući talijanske destinacije i Tel Aviv na malim frekvencijama. Međutim, ovaj plan ima preoblem jer Republika Austrija neće dopustiti komercijalne putničke letove iz zemalja poput Italije, Ukrajine, Francuske ili Švicarske za slijetanje do 30. aprila 2020. godine. Vjerojatnost da se ovo ograničenje produži vrlo je velika.

wizz-air-reklamation-beschwerde-lob-Entschaedigung-check-airline

Od maja planira se nastaviti raspored leta za sljedeće destinacije: Atina (Grčka), Harkov (Ukrajina), Dortmund (Njemačka), Eindhoven (Nizozemska), Kijev (Ukrajina), Keln (Njemačka), Kutaisi (Gruzija), Larnaka (Cipar) ), Lisabon (Portugal), Milano (Italija), Ohrid (Sjeverna Makedonija), Oslo (Norveška), Reykjavik (Island), Rim (Italija), Tel Aviv (Izrael), Tenerife (Španija), Solun (Grčka), Valencia ( Španija), Varna (Bugarska), Varšava (Poljska).

Izvršni direktor Wizzaira-Mađarske Stephen Jones rekao je da će se u potpunosti pridržavati vladinih naloga izdatih putem NOTAM-a i da bi produljenje zabrana slijetanja promijenilo cjelokupno planiranje. Međutim, nije najavio „plan B“. Niskobudžetna aviokompanija želi namamiti putnike u avione s posebno niskim cijenama, ali istovremeno očekuje da će potražnja biti vrlo niska u početnoj fazi. Prema ovome, takozvano društveno distanciranje lako se može provesti na letu zbog očekivanih nižih faktora opterećenja.

Međutim, Jones se protivi obvezi da srednja sjedišta budu slobodna. To bi značilo gubitak oko trećine kapaciteta, što bi bilo financijski teško, posebno za niskobudžetne aviokompanije. U avionu, bez obzira na bilo koji zakonski propis, Wizzair će učiniti nošenje MNS maski obveznim i za posadu i za putnike. Mjere dezinfekcije također se trebaju drastično povećati i putnicima u avionu izdati odgovarajuće maramice za dezinfekciju.

Prilikom ukrcaja, prijevoznik želi osigurati zadržavanje udaljenosti između putnika. Treba smanjiti i kontakte sa osobljem, tako da se, ovisno o dostupnosti, koriste kapije za ukrcavanje i brojači prtljaga za samoposluživanje. Bečka baza trenutno broji sedam aviona, a još su najavljena dva aviona. Pored Beča, baze Timišora i London-Luton postepeno će nastaviti s radom od 1. maja 2020. godine.

„Beč je važna lokacija za Wizz Air, a mi vjerujemo u Austriju kao poslovnu lokaciju. Danas su pozitivne vijesti za Austriju i za Wizz Air, jer krećemo s nastavljanjem gotovo 20 destinacija. Proveli smo niz dodatnih zdravstvenih mjera za putnike i posadu u avionima, u skladu s vladinim propisima, tako da možemo nastaviti bezbrižno i sigurno putovanje “, rekao je Stephen Jones, zamjenik izvršnog direktora Wizzair-a.

Što se tiče zemalja zapadnog Balkana, letovi se mogu rezervisati od 1.Juna po jako jeftinim avionskim kartama. Najjeftinija avionska karta je 9,99 €.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.