Ramazan drugačiji zbog korona krize

U restriktivne mjere uvedene zbog korona pandemije spadaju i zabrane okupljanja u crkvama, sinagogama, džamijama i drugim religioznim objektima. Za muslimane to znači mjesec posta izvan društva, zajedničkih iftara i molitvi.

ramazan-jelo-sofra444

 

Ovogodišnji mjesec posta Ramazan je sasvim drugačije iskustvo za muslimane širom svijeta. Bez zajedničkih molitvi u džamijama, bez iftara sa prijateljima i širom porodicom, vjernici se i u vrijeme jednomjesečnog posta, i ovog važnog islamskog blagdana prilagođavaju okolnostima i mjerama zemlje u kojoj žive. U Njemačkoj je oko 5 miliona muslimana, a među njima su i Bošnjaci. Šta za njihovu islamsku zajednicu znači ovakav drugačiji Ramazan?

U ime Islamske zajednice Bošnjaka muftija za zapadnu Evropu sa sjedištem u Njemačkoj, Dr. Osman ef. Kozlić kaže za WDR: „Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj ali i u svim zemljama zapadne Evrope pratila je instrukcije državnih organa i zdravstvenih ustanova u zemljama u kojima živi naš narod i na vrijeme smo donijeli odgovarajuće odluke da i mi kao vjerska zajednica damo doprinos i da se uključimo protiv pošasti koja se zove korona virus“.

To znači da izostaje molitva petkom ili džuma namaz, iftar ili prekid posta u večernjim satima se obavlja kod kuće, kao i posebna molitva teravih namaz. Ali, društvena udaljenost može naprotiv značiti više povezivanje ljudi, smatra Muftija ef. Kozlić: „Nadamo se da će nas kriza ojačati, da budemo još više povezani i da iz ove krize izvučemo pouku da shvatimo da je najvažnije da budemo zajedno, da svi doprinosimo zaštiti zdravlja ljudi“.

Duhovna dimenzija posta

Uz ograničenja koja se odnose na društvenu dimenziju Ramazana, manje druženja i zajedničkih molitvi, vjernik provodi vrijeme u vlastoitoj porodici, a više je vremena i za duhovnu stranu mjeseca posta: „Suštinski post ima tu duhovnu dimenziju, čak je treći dio ramazana itikaf ili povlačenje u osamu da se čovjek duhovno jača. To je prilika da se jače vratimo u porodični ambijent“.

Kao i sve ostale djelatnosti tokom mjera ograničenja, i religiozne zajednice su se okrenule virtualnoj komunikaciji. Za muslimane su osim predavanja ili hutbi imama, različite online ponude, čak i ramazanski iftari, kada se putem video linka zajednički prekida post. „Mi smo se naravno ovoj situaciji prilagodili. Imami pripremaju hutbe, djeca uče mektebsku nastavu online, koriste se platforme i društvene mreže da bi se vjernike ohrabrilo da ovo izdrže“, naglašava Muftija ef. Kozlić.

Vjerske zajednice u finansijskim teškoćama

Ramazan je takođe i mjesec milosrđa, kada se više daje dobrovoljnih priloga, a od njih uglavnom i žive vjerske zajednice, pa su sada pred finansijskim teškoćama: „Naši džemati i zajednice su u nezavidnoj situaciji, njihovo finansiranje zavisi upravo od ovih zajedničkih aktivnosti, od okupljanja ljudi, od dobrovoljnih donacija, tako da smo svi na neki način zabrinuti, ali šta je tu je“.

Mjesec posta, drugačiji ove godine, završava se 23. maja. Dva mjeseca kasnije je najveći islamski blagdan Kurban ili Hadžijski Bajram. Da li će biti moguće hodočašće u Meku? „Nažalost za one koji bi željeli i mogli najvjerovatnije da to neće biti moguće „smatra Muftija Islamske zajednice Bošnjaka za zapadnu Evropu sa sjedištem u Njemačkoj Dr. Osman ef. Kozlić.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.