Da li se isplati kupovati preskupe zaštitne maske ili ipak koristiti alternativu

Kada je virus korone zakucao na vrata Njemačke, zaštitne maske su brzinom svjetlosti rasprodate po apotekama, marketima i ostalim radnjama. Rukavice i dezinfekciona sredstva su se čak krala iz bolnica i klinika.

S nestašicom zaštitnih maski su došle i ogromne i nerealne cijene. Trenutna cijena maski u Njemačkoj:

Prije korona virusa 50 hirurških maski koštalo je 30,50 eura, tako je jedna maska košta 0,61 cent. Sad jedna maska košta oko 1,5 €. Pored PDV-a i male nadoplate, to rezultira maloprodajnom cijenom oko 7,50 do 8,00 eura za pet maski. Dok neki prodavači nude 50 maski za 60 eura. FFP2 maske sa ventilima, koštaju 9,90 do 13,00 Eura. „Dva komada PM.2.5 maski košta oko 13.00 Eura.

Štiti li hirurška maska od epidemije koronavirusom?

  • hirurške maske, one koje kupujemo u apotekama su veoma dobre, jer imaju nekoliko slojeva, a izgrađene su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od sitnih čestica. Međutim, ta maska je predviđena za jednokratnu upotrebu i može da se nosi samo dva ili tri sata. Takve maske se ne mogu prati, jer će se tako oštetiti i možemo imati veće štete nego koristi.
  • Lako se može zaključiti kako zaštitna maska za lice ne garantuje osobi da se neće zaraziti koronavirusom. Ona može predstavljati fizičku barijeru velikim kapljicama, ali ne i barijeru sitnim česticama virusa koji putuju zrakom. Naravno, funkcija maske je opravdana kod osoba koje su već zaražene i ne žele prenijeti virus na druge ljude, putem kapljica.

    Samo maske FFP-3 štite od kapljičnih aerosola, molekula proteina, virusa, bakterija, gljivica i spora, a kod prave primjene nude čak i zaštitu od veoma opasne prašine poput azbestnih vlakana.

    S obzirom na trenutni nedostatak ovih maski, Institut Robert Koch u nuždi dozvoljava upotrebu maski FFP-2 u infektivnoj medicini. No, ova maska je sporna među ljekarima.

    U kolektivnoj psihozi i histeriji oko izbijanja pandemije ne smijemo zanemariti ni psihološki aspekt nošenja maski: većini ljudi pruža sigurnost umirujući ih u ovako kaotičnoj situaciji. Činjenice govore da maske nemaju preveliki utjecaj na sprječavanje širenja virusa, ali svi dobro znamo kako je psihološki mir nenaplativ.

    maske

Kada analzirate cijene maski i njihovu učinkovitost kao i mogućnost kupovine, ipak alternativa kao marama koja pokriva nos i usta čini se kao dobro rješenje. Također pamučne marame i pokrivači se mogu prati na većoj temperaturi i opet koristiti.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.