Njemački sud optužio dvojicu Sirijaca za ratne zločine, koji su tražioci azila

Dva Sirijca za koje se sumnja da su bivši pripadnici sigurnosnih službi pod kontrolom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u četvrtak su pred jednim sudom u Njemačkoj optuženi za ratne zločine počinjene u Siriji, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

eyad_gharib_afp

Kako navodi Reuters, advokati njihovih žrtava tvrde kako je ovo prvo suđenje za ratne zločine koje su počinili pripadnici službi sirijske Vlade.

Ubijene hiljade aktivista

Petra Zimmerman, glasnogovornica višeg regionalnog suda u Koblencu, izjavila je da se optuženima na teret stavlja da su bili pripadnici sirijskog generalnog obavještajnog direktorata.

Jedan od njih dvojice je bivši obavještajni oficir koji je, po odlasku iz Sirije, prije šest godina podnio zahtjev za azil u Njemačkoj, a optužen je za 58 ubistava u jednom zatvoru u Damasku, u kojem je, kako tvrdi tužilastvo, najmanje 4.000 opozicionih aktivista mučeno tokom 2011. i 2012. godine.

Optužnica protiv njega također uključuje najmanje jedno silovanje i više slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Drugi optuženi, koji je u Njemačku stigao 2018. godine, suočio se sa optužbama da je omogućio mučenje najmanje 30 opozicionih aktivista uhapšenih 2011. godine poslije jednog protesta protiv Assada, navodi agencija Reuters.

Dvogodišnji proces

Al Jazeera English navodi kako je riječ o Anwaru Raslanu, bivšem pukovniku sirijske vojske, te o Eyadu al-Gharibu koji je navodno radio pod komandom Raslana.

Pošto su oba u pritvoru, njemački zakon nalaže da je važno nastaviti sa slučajem što je brže moguće zbog interesa pravde i efikasnog pravnog sistema.

Navodi se kako je proces počeo čitanjem optužbe od približno stotinu stranica, to je rađeno glasno zbog njemačkog pravnog „principa oralnosti“ koji traži oralno iznošenje dokaza pred otvorenim sudom, optuženim i sudijama.

U Njemačkoj nema suđenja pred porotom i presudu, koja se očekuje za dvije godine, donijet će pet posebno imenovanih sudija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.