Od danas su u Rosenheimu maske obavezne zbog žarišta infekcije sa COVID19

Od danas, u Rosenheimu, zaštitne maske su obavezene – u trgovinama i u javnom prevozu. Razlog je posebno veliki broj potvrđenih koronskih infekcija u gradu i okolini.

header_startseite-768x348

Svi koji posjećuju trgovinu ili koriste lokalni prijevoz sad moraju nositi zaštitu za usta i nos u gradu i regiji Rosenheim. Grad i regija tako koriste odobrenje koje je premijer Markus Söder (CSU) objavio u ponedjeljak u izjavi vlade u državnom parlamentu za takozvana koronska žarišta, tj. Regije s posebno visokim stopama zaraze.

Rosenheim je žarište korone

Broj zaraženih u gradu i okrugu Rosenheim još uvijek raste i nalazi se među prvih 10 u Njemačkoj, izjavio je Hans Meyrl, čelnik skupine civilne zaštite. „U ovim je okvirnim uvjetima opravdano i potrebno rano primijeniti zahtjev za maskom.“

Osim klasičnih i samopropusnih maski  koje štite usta i nos, također dozvoljeni su i šalovi i uske vezice.

U slučaju kršenja propisana je novčana kazna zagarantovana
Svako ko prekrši obavezu nošenja maske u Bavarskoj suočava se s novčanom kaznom. Visina još nije utvrđena. Ministarstvo unutrašnjih poslova uvrstiće zahtev za maskom u Korona katalog u narednim danima.

Vatrogasci upozoravaju na čišćenje maski u mikrotalasnoj pećnici
U međuvremenu, minhenska vatrogasna briga upozorava na stavljanje domaćih maski s metalnom žicom u mikrovalnu. Vatrogasci su morali u ponedjeljak dva puta ugasiti takve požare, proizvedene na način da su ljudi čistili maske u mikotralasnim pećnicama.

br24

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.