Njemačka prvi put počela na ljudima testirati vakcinu protiv koronavirusa

Institut Paul Ehrlich (PEI) u Njemačkoj dao je odobrenje kompaniji Biontech sa sjedištem u Mainzu da testira aktivne sastojke vakcine protiv koronavirusa na zdravim dobrovoljcima.

Ovo je prvo kliničko ispitivanje kandidata na djelovanje vakcine koje je odobreno u Njemačkoj. Kako piše njemački Merkur, prvo će se ispitati zdravstveno stanje svih zdravih volontera, a potom će naučnici pristupiti istraživanju.

Istraživači širom svijeta proteklih mjeseci rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Iz Svjetske zdravstvene organizacije izvijestili su da se trenutno u svijetu razvija 70 potencijalnih vakcina, a tri već testiraju na ljudima.

Najdalje u kliničkom procesu dospjela je eksperimentalna vakcina koju su proizvele kompanija CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga te Pekinški institut za biotehnologiju, čija je vakcina u fazi 2. Druga dva ispitivanja na ljudima su tretmani koje su zasebno razvili američki proizvođači lijekova Moderna Inc i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Naučnici s Univerziteta Oxford, koji također rade na razvoju vakcine, nedavno su nagovijestili da bi do septembra mogli imati spremnu vakcinu, ukoliko sve bude teklo prema njihovom planu.

Stručnjaci s Univerziteta u Cambridgeu su prije nekoliko dana kazali da bi i MMR vakcina, koja se koristi za sprečavanje ospica, zaušnjaka i rubeole, mogla zaštititi od koronavirusa.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.