Njemački stručnjaci: Koja oštećenja tijela pokazuje obdukcija umrlih od COVID-19 ?

Institut Robert Koch (RKI) u početku je upozoravao na obdukciju umrlih od korona virusa kako bi se medicinska struka zaštitila od infekcije.
Međutim, istraživači u Hamburgu i Bazelu odlučili su se za to – i sada imaju svoje prve zaključke: Ljudi s ranije oštećenim plućima smatraju se posebno ugroženima.
U međuvremenu je RKI ukinuo svoju preporuku da se suzdrže od obdukcije – nalazi bi mogli biti vrijedni.

Zapravo, mrtvi igraju ulogu u svakodnevnom životu patologa. Otvaranje leševa, ispitivanje od čega je osoba bolovala i umrla je nestalo u pozadini. Umjesto toga, danas patolozi dijagnosticiraju je li tumor na primjer benigni ili zloćudni. Uglavnom tkivo koje je uklonjeno tokom operacije. „S druge strane, tehnika obdukcije djeluje antikvitetno“, kaže Andreas Rosenwald, direktor Patološkog instituta na Univerzitetu u Würzburgu. U njegovom institutu 50 obdukcija bi se u normalnoj godini moglo izjednačiti sa 50 000 pregleda na živim pacijentima. Ali ova godina nije normalna godina, a nalazi posmrtnih pregleda poprimaju novu težinu jer medicinski stručnjaci širom svijeta pokušavaju shvatiti koliko je koronavirus zaista opasan za ljude. „Osim liječenih simptoma, još uvijek ne znamo dovoljno o tome šta virus zapravo radi u tijelu“, kaže Rosenwald.

Ipak, Institut Robert Koch (RKI) preporučio je u martu izbjegavanje obdukcija. To je zato što bi se patolozi i medicinsko osoblje mogli zaraziti infekcijom koronavirusom kroz čestice zraka, takozvane aerosole, kada su tijela otvorena. Njemačko društvo za patologiju i Savezno udruženje njemačkih patologa nisu se složili s ovom procjenom i tražili su „što više obdukcija od umrlih od korone“ kako bi iz nje proistekle mogućnosti terapije u najboljem slučaju.

U Švicarskoj su patolozi, ovisno o opremljenosti obdukcijskih sala i „ovisno o hrabrosti“, do sada obdukcionirali, kako kaže Aleksander Tzankov, šef odsjeka za obdukcije u univerzitetskoj bolnici u Bazelu. Do sada je 20 oboljelih od Covida 19 obducirano tamo, a Tzankov već želi prepoznati smjernice u dijagnozi. „Svi ispitanici imali su povišen krvni pritisak“, kaže profesor, „velik dio pacijenata također je bio teško pretilo, odnosno jasno pretili.“ I to uglavnom muškarci. Više od dvije trećine prethodno je oštetilo koronarne arterije, trećina je imala dijabetes.

Pored razjašnjenja prethodnih bolesti, ljekari oko Tzankova ispitali su i oštećenje plućnog tkiva pokojnika. „Malo je pacijenata imalo upalu pluća,“ kaže, „ali ono što smo vidjeli pod mikroskopom bilo je ozbiljno ometanje mikrocirkulacije pluća“. To znači da razmjena kisika više ne funkcionira, a objašnjavaju poteškoće u ventilaciji pacijenata Covid-19 u odjelima intenzivne njege: „Možete dati pacijentu  kisika onoliko koliko želite, a on jednostavno više neće biti transportiran. “

RKI je sada povukao svoju preporuku za izbjegavanje obdukcije

Potpredsjednik RKI-ja Lars Schaade rekao je u utorak: „Izvorna preporuka nije bila da se ne obdukuje, već da se ograniči na sami minimum. Naravno, ispravno je, pogotovo ako je bolest nova, učiniti što je moguće više pod odgovarajućim sigurnosnim mjerama opreza. “ Predsjednik Saveznog udruženja njemačkih patologa Karl-Friedrich Bürrig kaže o povučenoj preporuci: „To je bio lapsus.“ Njegovo udruženje je u pismu tražilo od svih patologa da izvrše obdukcije mrtvih Covid-19.

Do danas postoji svega nekoliko sistematskih studija o obdukcijama mrtvih Covid-19 širom svijeta. Ljekari u univerzitetskoj bolnici u Pekingu krajem marta iznijeli su nalaze iz 29 post mortem testova. Naglasili su da virus ne samo da napada pluća, već i imuni sistem i druge organe. Patolozi sa Univerziteta u Cirihu izvijestili su u časopisu „Lancet“ da je virus uzrokovao jake vaskularne upale u različitim organima. Ispitali su dvoje preminulih i jednog preživelog. Ovo bi moglo objasniti zašto su umrli i pacijenti koji nisu morali da se ventiliraju.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.