Ove kompanije žele pomoći u pokretanju privrede

Kompanije su za kratko vrijeme uspjele pokrenuti proizvodnju FFP2 maski u Njemačkoj, i time pokazale snagu i sposobnost firmi srednje veličine u Njemačkoj.

Iako se mnoge kompanije brinu o tome kakvi će biti negativni efekti trenutnih mjera, postoje i one koje razmišljaju o sljedeće tri stvari:
-Prvo, uspjeh borbe protiv virusa corone ovisi o zaštiti što većeg broja ljudi, posebno onih koji rade u bolnicama i staračkim domovima.
-Drugo, ekonomija može početi iznova samo ako se što većem broju ljudi pruži prilika da nose zaštitne maske.
-Treće, zaštitne maske treba proizvesti i distribuirati tamo gdje su potrebne, da se ne bi upleli u međunarodni rat cijena.

b8a91a4fe54f4db0bdd0c2e2458b1a22v1_max_635x357_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2

Bernd Reifenhäuser mnogo je razmišljao o tome prije nekoliko sedmica. Reifenhäuser je svjetski lider na tržištu mašina za proizvodnju netkanog materijala. Oko 75 posto medicinskog netkanog materijala proizvodi se na strojevima kompanije Reifenhäuser.

Poduzetnik, koji u trećoj generaciji vodi kompaniju, znao je da su zaštitne maske potrebne u Evropi, ali i to da se oko 90 posto maski proizvodi u Kini. Kina je u početku zabranila izvoz zaštitne odjeće, kasnije i do danas se ti proizvodi uglavnom, ako uopšte, izvoze po vrlo visokim cijenama, rekao je Reifenhäuser.

Kompanija koja je u vlasništvu porodice, sama proizvodi materijal za proizvodnju maski u Troisdorfu, i to 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. U početku ovaj materijal nije našao kupce u Njemačkoj koji bi od njega izrađivali maske. Zbog toga se izvozio u Vijetnam.

U vrijeme uskršnjih praznika su se neke kompanije, koje su tek nakon krize ušle u proizvodnju maski, već žalile na nedostatak materijala za proizvodnju maski, i potražnja je u Reifenhäuser-u premašila ponudu. Reifenhäuser trenutno isporučuje konzorcijumu „Fight – Covid 19“, okupljen oko proizvođača zavoja i ortoza Sporlastic iz Nürtingena i kompanije Gherzi, a podržava ih državna vlada Baden-Württemberga – također kroz obećane količine za kupovinu.

Baden-Württemberg pomaže u distribuciji maski

Za Reifenhäusera bilo je važno blisko sarađivati s javnom institucijom. „To osigurava da se naš materijal prerađuje u maske, koje zatim dolaze na prava mjesta, jer ne možemo provjeriti sve kupce.“ Država Baden-Württemberg koordinira rad ovih kompanija, tako da se proizvodi od ovog materijala koriste za opskrbu osoblja u bolnicama, medicinskoj praksi i ustanovama za njegu. Postoji slična inicijativa u NRW-u.

Meltblown je netkani materijal izrađen od izuzetno finih mikrovlakana. Ta vlakna su i do sedamdeset puta tanja od ljudske dlake. Zahvaljujući svojoj strukturi i dodatnom elektrostatičkom naboju, maske izrađene od ovog materijala služe za filtriranje i najmanjih čestica, na primjer, virus corone.

Savezna vlada odlučila je dodijeliti grant od 30 posto za ulaganje u investiranje u postrojenja za proizvodnju ovog materijala u Njemačkoj.

„Izvršna vlast ima otvoreno uho“, kaže Reifenhäuser. U posljednjih nekoliko sedmica puno se toga dogodilo. Na svim razinama to je vrlo brzo i nebirokratizirano. „Slušaju nas u ministarstvima i napredujemo“. Federalno ministarstvo zdravstva zaključilo je okvirni ugovor za isporuku zaštitne opreme po fiksnoj cijeni do kraja 2021. godine. 50 miliona maski sedmično.

Mreže i konzorciji koji brzo proizvode maske mogu se prijaviti. Ali Reifenhäuseru je jasno da se mašine neće otplatiti do kraja 2021. godine. No, mnoge kompanije koje sada prelaze na proizvodnju maski žele i nakon krize nastaviti proizvodnju.

Nemačka je konkurentna Kini
U svakom slučaju, potreba postoji i daleko je od ispunjenja. Do sada su maske često prolazile kroz poluautomatske šivaonice, tako da je obim proizvodnje i dalje mali u odnosu na potražnju, kaže proizvođač mašina Reifenhäuser.
„Ako biste maske proizveli potpuno automatski, mogli biste proizvesti 500 maski u minuti, znamo od proizvođača mašina u našoj mreži. Uvjeren sam da u tim uvjetima možemo proizvoditi u Europi barem jednako ekonomski opravdano kao i u Kini, “rekao je Reifenhäuser.
Pored kompanije Reifenhäuser, u Troisdorfu je sjedište još jednog proizvođača flisa. Innovatec već 25 godina proizvodi materijal za proizvodnju zaštitnih maski.

U Njemačkoj do sada nije bilo proizvođača maski. Materijal smo izvozili u Francusku, Holandiju i iznad svega Italiju. Innovatec sada isporučuje neke kompanije u Njemačkoj koje su na zahtjev promijenile proizvodnju i proizvodnju „improviziranih maski“ s netkanoj tkanini. Innovatec je sada uložio u tri nova proizvodna pogona za opskrbu njemačkih kupaca koji su se specijalizirali za proizvodnju zaštitnih maski. Daniel Krumme, generalni direktor Innovateca, želi pomoći da se proizvodi koji spadaju u „osjetljiva područja“ poput opskrbe medicinskim proizvodima, mogu samostalno i brzo ponovo proizvoditii u Njemačkoj.

Tvrtka Sandler u Schwarzenbach-u / Saale proizvodi materijale koji su općenito pogodni za FFP2 i FFP3 maske. Potražnja je nedeljama neprekinuta. Uprkos proizvodnji svakodnevno, sedam dana u sedmici kompanija prihvata nove narudžbe proizvođača respiratornih maski tek od juna, rekao je Christian Heinrich Sandler, izvršni direktor Sandler AG, osnovane 1879.

„S druge strane, također smo svjesni još uvijek izazovne situacije u zdravstvenom sektoru i zato smo prošli tjedan odlučili uložiti u drugi stroj za proizvodnju runa na lokaciji Schwarzenbach u Gornjoj Frankoniji.“

Prema izvještaju „Westfalen-Blatta“, Melitta sada proizvodi i zaštitne maske za medicinsku upotrebu. Porodična kompanija poznata je po kafi, filter kesama i vrećama za usisavače. „Sa našim proizvodnim kapacitetima u mogućnosti smo proizvesti vrlo velike količine maski u najkraćem mogućem roku“, rekao je „Westfalen-Blatt“ Jero Bentz, član uprave Melitta Grupe. Kompanija bi uskoro mogla proizvesti do milion maski dnevno, rekla je Melitta.

Porodična preduzeća u kriznom režimu

Očito nije slučajnost da je veliki broj obiteljskih poduzeća posvećen temi zaštitnih maski. Mnoge iz ove generacije starih kompanija brzo su prešle u krizni režim.
Tom Rüsen, direktor Instituta za porodično poslovanje Witten, trenutno se redovno praktički susreće s porodičnim preduzećima. Zatim mu kažu kako zapravo rade u krizi – s novim modelima smjena u kojima se zaposleni ne sastaju toliko često, kriznim timovima s dioničarima i radnim vijećima, te idejama kako zadržati i obučiti zaposlene u kompaniji.
Jedna stvar već se pojavila na prethodnim digitalnim sastancima: „Mnoge porodične firme u Njemačkoj često nisu tako dobre kao njihovi američki kolege da digitalno sami prodaju svoje proizvode, ali za manje od sat vremena mogu razviti svoj puni potencijal kao donosioci odluka. Uglavnom dugovječni odnos povjerenja sa svim sudionicima omogućava brzo i efikasno donošenje odluka. „
Jedno je jasno: Ako se Njemačka i Europa više ne žele učiniti toliko ovisnima o proizvođačima u inozemstvu u sistemski važnim područjima zdravstva, tada će se i politika morati dugoročno preispitati, potvrđuje Reifenhäuser.
Za njega je važno da se stvaranje vrijednosti u sistemski važnim područjima vraća u Europu i u Njemačku. Morate razmišljati evropski, kaže Reifenhäuser. Uz znanje i tehnologije u ovoj zemlji, „vlastita je proizvodnja vrlo opravdana i konkurentna“. Ali, upozorava on, „ne možemo demonizovati globalizaciju ekonomije. To je stup našeg prosperiteta. „

Izvor: Handelsblatt, April 2020

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.