Drastičan pad popularnosti populističke desnice u Njemačkoj

Podrška populističko-desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) na putu je da se prepolovi, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja objavljenog u nedjelju.

Berlin-Miting

Prema ispitivanju Instituta Kantar a po nalogu dnevnika Bild am Sonntag, AfD bi trenutno biralo svega 9 posto birača što je osjetan pad u usporedbi s razdobljem prije izbijanja koronakrize kada je ova parlamentarna stranka uživala stabilnu podršku 15 do 16 posto birača.

Ovo je ujedno i najgori rezultat AfD-a u ispitivanjima u posljednjih dvije godine.

Prema istim rezultatima vladajuća demokršćanska Unija CDU/CSU se osjetno popravila te se sada stabilizirala na 38 posto. Demokršćanski partner u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila bi 18 posto.

Stranka Zeleni, koje se još donedavno nalazila iznad 20 posto trenutno uživa podršku 16 posto birača što se povezuje s trenutnim padom interesa građana za teme poput zaštite okoliša.

Analitičari procjenjuju da je uspon vladajućih stranaka u doba koronakrize očekivan.

Prema istraživanju javnog servisa Deutschlandfunk, objave AfD-a na društvenim medijima, što je do sada bio najjači propagandni instrument ove stranke, bilježe znatno slabije reakcije nego prije izbijanja koronakrize.

„Najjače komunikacijsko sredstvo AfD-a gubi na snazi. To prije svega leži u činjenici da u vrijeme krize prije vlada raspoloženje podrške umjesto kritike establišmenta“, rekao je za Deutschlandfunk komunikolog Johannes Hillije.

On je dodao kako trenutna podrška izvršnoj vlasti, koja je tipična za krizna vremena, i činjenica da se mjere vlade percipiraju pozitivno, dijametralno suprotna ideji iz koje AfD crpi popularnost a to je da establišment i elite žele naškoditi narodu.

AfD, koji je započeo kao pokret protivnika eura, je svoju popularnost stekao kritikom liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

N1

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.