Da li nošenje maski postaje obavezno u Njemačkoj?

Nakon strogih mjera u korona krizi, uslijedit će prvo ublažavanje od ponedjeljka. Sada se vodi puno rasprava oko toga da li nošenje maski treba postati obavezno – za sada postoji samo dobra  „preporuka“ . Ali to bi se moglo uskoro promijeniti.

images

Za policijske sindikate stvar je jasna: sindikati GdP i DPolG iznijeli su stav u prilog zahtjevu maskiranja u autobusima, vozovima i prodavnicama. Šef DPolG-a Rainer Wendt rekao je za „Handelsblatt“ da bi ujednačena federalna uredba i obaveza nošenja bila „poželjna“.

Zahtev za masku samo „manja intervencija“
Potpredsjednik GdP-a Jörg Radek također se založio za zahtjev maske. Radi se o manjoj „intervenciji s ciljem minimiziranja rizika od infekcije“. Radek je dalje rekao da će takva mjera pomoći i policijskim službenicima u njihovim svakodnevnom poslu.

U Saksoniji : Od ponedjeljka, nošenje maski za lice trebalo bi postati obavezno. Savezna država Meklenburg-Zapadna Pomeranija: maska će se tamo primeniti nedelju dana kasnije.

Wolfsburg uvodi i obaveznu masku
Ne samo da savezne države idu posebnim putem: Nakon grada Jena, Wolfsburg u Donjoj Saksoniji od ponedjeljka uvodi zahtjev za maskom. To se odnosi na prodavnice, javne zgrade, medicinske ordinacije, medicinske ustanove i autobuse, navela je opština.

Trenutno se maske u regularnoj prodaji mogu nabaviti jedino u apotekama. No nema ih u svakoj apoteci niti ima svih vrsta maski u svim apotekama. FFP2 maski koje štite i samu osobu od zaraze ima rijetko i prvenstveno su namijenjene ljudima u kritičnim zanimanjima. Jednostavne maske, tkzv. community-maske možete sami sašiti, nabaviti preko online-trgovine ili kupiti u raznim trgovinama poslije 27.04. – od tada će naime trgovine do 800 kv.m. trgovačke površine bi ,.ti ponovo otvorene.

Prema istraživanju, skoro polovina njemačkog stanovništva podržala bi zahtjev maske. Prema istraživanju biračkog instituta Civey, 46,2 posto je podržalo nošenje maski u Berlinu. 39,7 posto ispitanika protiv je obavezne maske, 14,1 posto je bilo neodlučno.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.