Oko polovice preminulih u Evropi od Covida-19 u staračkim domovima

Oko polovice smrtnih slučajeva u Evropi od Covida-19 zabilježeno je u domovima za starije i nemoćne, ali mnogi od njih nisu uključeni u službene podatke ili uopće nisu zavedeni kao slučajevi povezani s trenutnom pandemijom, priopćili su u utorak stručnjaci.

Stručnjaci iz udruženja Long Term Care Policy Network (LTCPN), pri Londonskoj školi ekonomije (LSE), procjenjuju da se udio korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od koronavirusa u pet europskih zemalja kreće od 42 posto u Belgiji do 57 posto u Španjolskoj.

Uz te dvije zemlje, LTCPN je istražio službene podatke i novinska izvješća u Italiji, Francuskoj i Irskoj.

Corona-Virus-Jetzt-76-bestaetigte-Faelle-in-Oberhavel_reference_2_1

Njihov zaključak je da vrlo malo zemalja sustavno testira osoblje i štićenike staračkih domova, što otežava određivanje procjena o broju zaraženih i umrlih te da je jedini način usporediti stopu smrtnosti za vrijeme pandemije sa stopom smrtnosti u istom razdoblju prethodnih godina.

Također ističu da su podaci zemalja „neusporedivi“ zbog nedostatka informacija i stoga jer svaka zemlja ima drugačiju metodologiju.

„Raspolažemo samo s tri epidemiološke studije s početka marta i sve tri su iz SAD-a. Vrijeme je da se obznani više informacija kako bismo imali bolji uvid i smjernice kako dalje postupati“, napisala je na Twitteru Adelina Comas-Herrera, suatorica izvješća tima pri LSE-u.

piše: N1

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.