Njemački zastupnici se zbog epidemije odriču povišice

Plata im trenutno iznosi 10.080 eura a u junu je trebala porasti na 10.345 eura.

Zastupnici u njemačkom parlamentu ove će se godine zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa odreći redovitog povećanja plata, javljaju njemački mediji u ponedjeljak, prenosi Hina.

Plata im trenutno iznosi 10.080 eura a u junu je trebala porasti na 10.345 eura. Uz to dobivaju 4400 eura za ostale troškove.

Bundestag session - Coping with the Corona Crisis

„Smatramo da bi povećanje plate zastupnicima tokom najveće krize koja je Njemačku pogodila posljednjih nekoliko godina bilo problematično“, rekao je jedan od čelnika demokršćanskog zastupničkog kluba Michael Grosse-Broemer.

I druge parlamentarne stranke signalizirale su spremnost na odricanje od povišice.

Logičan potez

„Socijaldemokrati teže odricanju od povećanje plata a vjerujem da će se s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka uskoro postići dogovor po tom pitanju“, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Rolf Muetzenich.

Predstavnik Liberalno-demokratske stranke Marco Buschmann nazvao je ovaj potez logičnim.

„U vrijeme kada tvrtke u cijeloj zemlji bilježe golemi pad prometa i kada se uvode mjere poput skraćenog rada, sve drugo osim odricanja od povećanja plata bilo bi čudna odluka“, rekao je Buschmann.

Zastupnik Alternative za Njemačku Stephan Brandner se zalaže i za ukidanje pravila po kojem se plate zastupnicima automatski prilagođavaju platama saveznih sudaca.

Izvor: Agencije

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.