Šta će biti sa školom u Njemačkoj nakon uskršnjih praznika?

Odgovori bi mogli doći sljedeće srijede, nakon što kancelarka kontaktira premijere zemalja. Federalna ministarica obrazovanja predlaže sovje zahtjeve.

 

Federalna ministrica obrazovanja Anja Karliczek (CDU) pozvala je savezne države da udruže snage u ponovnom otvaranju škola.

„Država bi u ovoj krizi trebalo da se ponaša što konkretnije“, rekla je ona nemačkoj agenciji za štampu. Savezne države trebale bi razviti jedinstvene kriterije za povratak u normalan školski život.

download (1)

Uspostavljen raspored:
Karliczek je rekla da dijeli mišljenje Armina Lascheta, premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije. Političar CDU-a pozvao je na postizanje konsenzusa od svih 16 saveznih država o vremenskom planu ponovnog otvaranja škola i dnevnih centara ( Kitas). Centralni zahtjevi za škole nisu mogući u Njemačkoj, jer obrazovanje je odgovornost saveznih država.

Premijer Bavarske Markus Söder (CSU) također je rekao, „Koliko god je to moguće, treba učiniti zajedno“. Treba održati red u Njemačkoj. Kancelarka Angela Merkel (CDU) i premijeri saveznih država žele razgovarati sljedeće srijede o tome kako postupiti u koronskoj krizi i mogućem ublažavanju strogih ograničenja. Također bi trebalo biti riječi i o školama.

Mišljenja su se razlikovala u vezi s tim. Merkel je  izjavila na svojoj posljednjoj konferenciji za štampu prije Uskrsa da škole i vrtiće ne smatra „mjestom na kojem sada najjednostavnija mjera može osigurati udaljenost 1,5 metar koja je još potrebna“.

Školske ustanove bi trebale ponovo početi s radom

Čini se da postoji konsenzus da bi se škole počele tek postepeno otvarati. Predsjednik Njemačkog udruženja učitelja Heinz-Peter Meidinger moli se da se konačno vrate maturiski razredi (Abschlussklassen). U svakom slučaju, nakon uskršnjih praznika u školama bi se počelo sa postepenom nastavom. Možda sa skraćenim brojem časova ili slično.

Gradonačelnik Hamburga Peter Tschentscher (SPD), s druge strane, počeo je razgovarati o prvom otvaranju dnevnih centara (Kitas)  i osnovnih škola. „Ako se ispostavi da stručnjaci kažu da mala djeca ne prenose infekcije kao što se prvobitno mislilo, bilo bi lijepo započeti s dnevnim centrima (Kitas),i sa osnovnim školama“, rekao je on za NDR 90.3.

Ministrica obrazovanja Baden-Württemberga Susanne Eisenmann (CDU) istaknula je da je školama potrebno dovoljno vremena da se pripreme za povratak na nastavnin plan i program. Čak se i korak po korak ne može organizirati preko noći , nije to samo pritisak na tipku i ponovo vraćanje nastavnom planu. „Stoga pretpostavljamo da mora proći barem tjedan dana između postavljanja datuma za spor povratak i konkretan početak“, rekla je Eisenmann.

Prema ovoj računici, škole neće biti ponovo otvorene 20. aprila, jer ne bi bilo dovoljno vremena između Merkelinih konsultacija sa saveznim državama i ovog datuma. Ministarica obrazovanja Karliczek rekla je da će savezna vlada rado ponuditi podršku saveznim državama kako bi se prikupila potrebna znanja koja bi bila potrebna za razvoj kriterija za nastavak školovanja ili moguće nastavne mogućnosti.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.