Welt optužen za „sramno pisanje“ o Italiji: Mafija samo čeka na novu kišu novca iz Brisela

Trebalo bi da se podrazumjeva, da finansijska pomoć u Italiji, gdje mafija predstavlja čvrstu veličinu i samo čeka na novac iz Brisela – ode isključivo na zdavstvo, a ne u italijanski socijalni i poreski sistem, navodi se u njemačkom listu.

U Italji mafija samo čeka na novu „kišu novca“ iz Brisela, upozorio je ovih dana njemački Welt u komentaru pod naslovom „Gospođo Merkel, čvrsto se držite“, i zahtjeva od EU da kontroliše pomoć koju namjerava da pruži Rimu

depositphotos_97868734-stock-photo-italy-and-germany-leaders-shaking.

 

Upozorenje, naravno, nije ostalo bez odgovora iz Italije, iako Welt ističe da zemlje članice EU treba da pomažu jedne drugima u korona krizi. Ipak, oni se pitaju treba li to da se odvija bez ograničenja i kontrole?

Welt dalje navodi da su ovih dana u pitanju temelji EU, i da je jedno od najvažnijih pitanja koliko daleko mora ići finansijska solidarnost 27 članica.

„Solidarnost je važna europska kategorija, ali ključni su i nacionalni suverenitet i odgovornost nacionalnih političara prema svojim biračima“, piše u listu.

List podsjeća da EU sada namjerava da stavi na raspolaganje 500 milijardi eura brze ekonomske pomoći zemljama kao što su Italija i Španija, što je nevjerovatna svota. Takođe, u ranijem pisanju su istakli da će gotovo polovina firmi zbog pandemije promjeniti svoje dostavljače, što će dovesti do kraja globalizacije kakvu poznajemo.

Uz to, dodaje Welt, labave se pravila za pomoć i van snage se stavlja gornja granica zaduživanja.

„Trebalo bi da se podrazumjeva, da finansijska pomoć u Italiji, gdje mafija širom zemlje predstavlja čvrstu veličinu i samo čeka na novac iz Brisela – ode isključivo na zdavstvo, a ne u italijanski socijalni i poreski sistem. I naravno, Italijani moraju biti kontrolisani od Brisela i dokazati da su novac pravilno koristili“, podvlači njemački list.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo uzvratio je na pisanje Welta, rekavši da je ono „sramno i neprihvatljivo“, i izrazio je nadu da će se Njemačka Vlada distancirati od takvog stava.

On je naglasio na svom nalogu na Facebook da „ovo nije igra između dvije ili više zemalja“.

– Ljudi umiru i Evropa ima obavezu da reaguje. Potrebna nam je poruka jedinstva i nije samo Italija ta koja to traži, već svi narodi u Europi – poručio je Di Majo.

S njim je saglasan i predsjednik odbora za europske poslove u italijanskom parlamentu Serđo Batelji, koji je Welt optužio za „najgoru anti-italijansku propagandu“.

Senator i bivši potpredsjednik vlade, Mateo Salvini, takođe nije krio čuđenje zbog pisanja Welta o „mafiji koja traži novac od Europe“, i istakao je da je Italija uplatila 81 milijardu eura u budžet EU od 1989. godine.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.