Da li Vas poslodavac smije poslati na prinudni godišnji odmor dok traje korona kirza?

Korona virus je zaslužan da mnogi sada ne mogu planirati godišnji odmor. U trenutnoj situaciji bi vjerovatno bilo razumnije planirati odmor na jesen ili krajem ljeta. Mnogi se pitaju da li mogu stornirati već odobrene dane godišnjeg odmora od strane poslodavca.

Poslodavac nema obavezu da poništi već odobrene dane godišnjeg odmora. Od njega ovisi da li će svom uposleniku izaći u susret. Preduzeća se naravno boje da će mnogi njihovi uposlenici željeti da odgode odmor i da onda krajem ljeta ili na jesen neće biti dovoljno radnika.

teletext-dpa-image-formular-fuer-die-arbeitsunfaehigkeitsbescheinigung-symbolbild-100_2400x1350

Stručnjaci za prava radnika savjetuju radnicima da razgovaraju sa svojim poslodavcem. S druge strane poslodavac ne može narediti radnicima da idu na odmor jer u tom trenutku nije moguće ništa proizvoditi. Dakle ne može vas poslodavac svojom voljom poslati na prinudi godišnji odmor, zbog nedovoljno posla. Poslodavac mora voditi računa o željama radnika. Zakonom je propisano da je moguće napraviti izuzetak i u kadrovskoj službi stornirati unaprijed odobreni godišnji odmor u slučaju bolesti radnika potvrđenom od strane doktora. Radnici koji se zaraze korona virusom mogu se pozvati na to zakonsko pravo, ukoliko imaju godišnji odmor a pritom su bolesni. U tom slučaju se godišnji odmor poništava i u planu rada se uvodi kao bolovanje. Dok ostali dani odmora koje pokirva bolovanje se prabacuju na godišnji odmor.

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.