Njemačka:Balkanci u radnom odnosu dužem od godinu dana, a da pritom nemaju neograničenu dozvolu boravka, imaju prava na naknadu za nezaposlene!

Kriza ostavlja mnoge bez posla, prvi su na udaru oni sa privremenim ugovorima. Državljani BiH,Srbije, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Njemačkoj mogu u tom slučaju računati na pomoć samo ako imaju stalnu dozvolu boravka ili godinu dana radnog odnosa

.

Njemačka vlada je počela sa isplatom brojnih paketa pomoći iz državnih fondova solidarnosti za borbu protiv korona virusa.Pomoć je namijenjena radnicima i poslodavcima, a posebna pažnja posvećena je malim i mikro preduzećima, samozaposlenima i solo-frilenserima. Međutim, iako potpuno legalno žive i rade u Njemačkoj, mnogi ljudi sa Balkana, koji ostanu bez posla, ostaće i kratkih rukava. Naime, pravo na državnu pomoć usljed korona-krize u slučaju građana koji nisu iz Evropske unije, imaće samo oni koji posjeduju dozvolu za neograničeni rad i boravak (Niederlassung). Naravno to se odnosi ma paket pomoći od fondova korona- virusa.

Radni odnos duži od godinu dana:

Radnici sa Balkana koji su u radnom odnosu duže od godinu dana, a nemaju neograničenu dozvolu boravka, imaju prava na naknadu za nezaposlene (Arbeitslosengeld) u trajanju od najviše dvanaest mjeseci.

Socijalni slučajevi

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja u pisanom odgovoru za DW objašnjava da je jedina opcija za građane koji nemaju radni odnos duži od godinu dana a ostali su bez posla, onda da se jave Agenciji za rad i zapošljavanje (Jobcenter): “Ukoliko strani državljani nemaju prava na beneficije predviđene Zakonom o socijalnim davanjima, kao prelazno rješenje, ukoliko je potrebno, mogu da se prijave za pomoć za teške socijalne slučajeve (Härtefallleistungen)”, piše u odgovoru ministarstva.

Korona pogodila i studente

Korona kriza u Njemačkoj pogodila je ne samo radnike, već i studente. Mnogi tradicionalno studentski poslovi pogođeni su još prvim ograničenjima vlade u borbi protiv pandemije.

Studenti sa Balkana bez stalne dozvole boravka isključeni su iz državnih paketa pomoći. Nadležno ministarstvo u odgovoru za DW i njih upućuje na socijalnu pomoć za teške slučajeve, koja će im bar pokriti zdravstveno i socijalno osiguranje.

Posebna pravila za ljude sa Balkana koji nemaju stalnu dozvolu boravka u Njemačkoj, bilo da su radnici, slobodnjaci ili studenti – ne postoje. Da li će preživjeti Korona-krizu zavisi isključivo od statusa koji su do sada stekli, od poslodavaca za koje rade i od toga da li će ih službenici Agencije za rad i zapošljavanje prepoznati kao teške socijalne slučajeve ili ne.

Zapratite nas i na Facebook-u: https://www.facebook.com/InFocuses

izvor: DW/ infocus

 

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.