Koronavirus i “zaglavljeni” Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj

Koronavirus i poduzete mjere njemačke vlade su spriječili povratak znatnog broja državljana BiH u Njemačkoj da se vrate svojim kućama. Šta nakon isteka prava na boravak, vize ili pasoša?

Suadin pasoš. Izvor slike DW

Kada je Suada početkom marta iz Tuzle krenula u posjetu rodbini u Rosenheimu, nije mogla ni zamisliti da se neće moći vratiti nakon desetak dana, koliko je planirala ostati. „Ovo je za ne povjerovati. Ovdje mi je dobro, ali bi više voljela da sam sa porodicom u Bosni. Psihički me ovo ubija„・ kroz suze priča Suada koja svakodnevno prati vijesti kako bi saznala da li ima novosti o zatvorenim granicama. Kako bi spriječila šrenje koronavirusa, Njemačka je osim u izuzetnim slučajevima, zatvorila prelazak granice sa Austrijom Francuskom, Luksemburgom, Danskom i Švajcarskom.

„20.marta sam krenula, ali sam vraćena sa austrijske granice. Udarili su mi pečat u pasoš i rekli da se vratim u Njemačku, prijavim uredu za strance i da čekam. Znam da po zakonu ovdje mogu ostati 90 dana, ali to mi nije cilj. Želim kući“, kaže Suada i dodaje: „prijavila sam se Uredu za strance i to je sve što sam mogla uraditi“.

Preporuka državljanima BiH   koji su trenutno u SR Njemačkoj i ne mogu se vratiti jeste da se obrate nadležnom imigracionom uredu radi regulisanja daljeg prava na boravak“, poruka je Ambasadorice BiH u Njemačkoj, Jadranke Winbow.

Bezvizni režim i pasoš?

Ambasadorica navodi da se ova poruka „prije svega odnosi na državljane BiH koji u SR Njemačkoj borave po osnovu bezviznog režima i ističe im pravo na boravak do 90 dana“. Ambasadorica Winbow u izjavi za DW preporučuje državljanima BiH u Njemačkoj da se striktno pridržavaju svih uputa nadležnih organa SR Njemačke, kojima je cilj sprječavanje širenja virusa COVID-19.

Koronavirus je u znatnoj mjeri otežala privatni, društveni, ekonomski i sportski život u Njemačkoj. Zbog poduzeti mjera koje je uvela Vlada u Berlinu, mnoge državne ustanove ne rade, rade skraćeno radno vrijeme ili sa klijentima komuniciraju samo putem telefona ili elektronske pošte. Suada sa početka ove priče se također javila Uredu za strance putem telefona i elektronskom poštom poslala potrebne podatke.

Međutim, šta je sa državljanima BiH kojima uskoro ističe pasoš? „Državljani Bosne i Hercegovine, kojima uskoro ističe pasoš, se trebaju obratiti Ambasadi putem telefona ili e-maila kako bi bili evidentirani i kako bi se odredio termin za podnošenje zahtjeva za izdavanje pasosa“, kaže za DW ambasadorica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow.

Usluge  hitnog i neodložnog karaktera

Rad Ambasade u pogledu pružanja konzularnih usluga prilagođen je postojećim okolnostima, što znači da Ambasada trenutno pruža samo konzularne usluge koje su hitnog i neodložnog karaktera. „U tom pogledu, molimo državljane Bosne i Hercegovine da budu strpljivi jer trenutna primarna zadaća svih nas je očuvanje zdravlja poštivanjem smjernica o svođenju kretanja i društvenih kontakata na minimum“, kaže za DW Ambasadorica Winbow.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu i Generalni konzulati Bosne i Hercegovine u Münchenu, Frankfurtu i Stuttgartu su na raspolaganju državljanima Bosne i Hercegovine za rješavanje svih pitanja koja su u domenu rada diplomatsko konzularnih predstavništava. U tom smislu, u trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom virusa COVID 19 uspostavljeni su i telefonski brojevi za hitne situacije, čime su Ambasada i Generalni konzulati državljanima BiH dostupni 24/7. 

„Ostanite u Njemačkoj“

Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu je putem medija, pa i onih u BiH, ali i društvenih mreža apelovao na državljane BiH da ostaju u Njemačkoj. „Glavni razlog da sačuvamo zdravlje i živote ljudi u BiH je da smanjimo putovanja“, kazao je Kaluža povodom nedavnog poziva bh. državljanima širom Evrope da ne dolaze u BiH .

Konzul Kaluža također poručuje državljnima BiH koji se trenutno nalaze u Njemačkoj i kojim se približava datum isteka turistička ili radne viza da se jave u nadležni ured za strance. „Ne smiju čekati da im prođe viza, moraju poslušati instrukcije njemačkih vlasti kako da se ponašaju“, kaže Kaluža koji se u razgovoru za DW zahvaljuje  institucijama i organima SR Njemačke jer „u ovakvim okolnostima se maksimalno trude da održe profesionalan odnos prema našim državljanima“.

„Apelujemo na sve naše državljane da koriste prvenstveno mail komunikaciju sa Konzulatom ukoliko ne uspiju stupiti u kontakt putem telefona jer dnevno zaprimimo nekoliko stotina poziva. U svakom slučaju, dostupni smo za sve naše državljane 24 sata dnevno“, kaže za DW Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža.
 

NAPOMENA:

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja državljani Bosne i Hercegovine se mogu obratiti na dežurni broj telefona Ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu: +49 178 6949937 (Viber, WhatsApp) ili e-mail: konzularno@botschaftbh.de, broj telefona Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Münchenu: +49899828064 ili e-mail: gco.minhen@mvp.gov.ba, broj telefona Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu: +496990748640 ili e-mail: gco.frankfurt@mvp.gov.ba, te broj Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu: +4971125383910 ili e-mail: gkstu@botschaftbh.de.

Izvor: DW