Eksperti: Njemačka sigurno ulazi u recesiju

Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačkih instituta navodi kako je odlučujuća uspješnost borbe protiv širenja korona virusa

Njemačku ekonomiju će ove godine zbog pandemije korona virusa pogoditi recesija, procjenjuje u ponedjeljak Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačkih instituta, navodeći da su moguća tri scenarija

„Odlučujuća za pitanje u kojoj mjeri će njemačka privreda smanjiti svoj volumen je uspješnost borbe protiv širenja korona virusa i ukidanje ograničenja društvenih i privrednih aktivnosti“, navodi se u procjeni Vijeća,  prenosi Hina.

Takozvani Ekonomski mudraci, kako mediji nazivaju ovaj gremij koji savjetuje njemačku vladu po pitanjima ekonomskog razvoja, predviđaju smanjenje privrednog obima za 2,8 posto, i to u slučaju da mjere ograničenja, vezane uz pandemiju virusa COVID-19, budu ukinute prije ljeta, što ekonomisti u svojoj procjeni smatraju najizglednijim scenarijem

Prema drugom od tri predviđena scenarija, u slučaju da se mjere ograničenja, a time i zaustavljanje proizvodnje većih razmjera, produže i nakon ljeta, predstavnici vodećih njemačkih ekonomskih instituta predviđaju recesiju od 5,4 posto.

Prema trećem, najpesimističnijem scenariju, mjere bi potrajale do sljedeće godine, što bi donijelo „duboke rezove u ekonomske strukture“.

Veliki paket mjera pomoći

„Ekonomski mudraci“ su od politike zatražili da snage i dalje usmjeravaju na borbu protiv širenja zaraze.

Oni su istovremeno pohvalili paket mjera pomoći njemačkoj ekonomiji u visini od 750 milijardi eura, koji je prihvaćen prošle sedmice.

Lars P. Feld, predsjednik ovog gremija, opravdao je relativno različite procjene privrednog razvoja u Njemačkoj ekstremnom situacijom u kojoj se zemlja nalazi.

„Nesigurnost oko procjena ekonomskih kretanja je zbog neuobičajene situacije ogromna“, zaključio je Feld.

Centralna njemačka institucija za praćenje epidemija, Institut „Robert Koch“ (RKI), u ponedjeljak je objavila kako se broj zaraženih korona virusom u Njemačkoj popeo na 57.300, što je oko 4.700 više nego u nedjelju.

Broj umrlih se u ponedjeljak popeo na 455, a u nedjelju je, prema američkom Univerzitetu „Johns Hopkinsu“, bilo 400 žrtava.

Izvor: Agencije