Tuzla: Za nepuna 24 sata 9 pozitivnih na koronavirus.

Dugo je Tuzlanski kanton odolijevao Covidu 19, koji je širom svijeta odnosio ljudske živote da bi se u petak uvečer, nakon što su obavljena testiranja, utvrdilo da su dvije ženske osobe iz Tuzle i Lukavca pozitivne na koronavirus.

foto:tuzlanski

Jedna od njih je medicinska sestra u „Medical Institute Bayeru“, bivšem Centru za srce, koja je, prema riječima Maide Mulić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK, imala kontakt s radnim kolegama, ali i sa tri pacijenta na svom odjelu.

– Tokom noći obavljeno je 36 testiranja i dobili smo 7 pozitivnih rezultata. Testirat ćemo i pacijente s kojim je bila u kontaktu. Kontaktirat ćemo i zaposlenike koji u petak nisu bili na poslu i naložiti im mjere kojih se moraju pridržavati – kaže Mulić.

Druga zaražena osoba je iz Lukavca i nedavno se vratila s kruzera na kojem je radila. Novih sedam pozitivnih na Covid-19 povezani su sa „Medical Institute Bayerom“ i, kako je navela ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, svi će oni biti smješteni u izolatorij na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

– U toku dana radit ćemo još testiranja. Moramo nastaviti ovu borbu – kaže ministrica Čolić.

Još se ne zna ko je nulta zaražena osoba u slučaju zaraze medicinske sestre. Također, određen broj radnika jednog trgovačkog lanca smješten je u samoizolaciju nakon što su imali kontakt s vozačem iz Banje Luke, koji je pozitivan na koronavirus.

– Vozač je pozitivan, ali je imao neophodnu opremu na sebi. Međutim, svi radnici koji su imali kontakt s njim, smješteni su u samoizolaciju. Medicinska sestra je imala simptome u posljednjih pet dana, a tako su i opservirani svi rezultati – kaže Mulić.

Iz Kriznog štaba TK naveli su da izolatorij neće biti formiran u Medicinskom institutu „Bayer“ u Tuzli. Naglašeno je da Univerzitetski klinički centar u Tuzli trenutno ima oko 250 testova na koronavirus, a uskoro se očekuje nabavka još određenog broja.

Inače, Krizni štab TK izdao je novu naredbu. Građani bez rukavica i zaštitne maske ubuduće neće moći napustiti svoje domove, a oni koji ne budu imali takvu opremu, neće moći ulaziti u trgovine.