Idealan sunčan vikend! Je li smijemo roštiljati u bašti? Šta kaže zakon

Zabrana kontakta s Koronom: izleti su dozvoljeni – ali nepoželjni
Sunce, do 19 stepeni, vikend: Optimalni uslovi za izlet da nije bilo korona virusa, izlaza i ograničenja kontakta. Mogu li sada ići na jezera i u planine? Da, izleti su dozvoljeni.

Mogu li sutra uživati ​​u prekrasnom proljetnom vremenu u planinama, na jezerima i u parkovima? Mogu li se uputiti u obilazak motorom? Mogu li ići na skijašku turneju? Mogu li se sunčati sa prijateljima?

Korona virus: Ovdje možete pronaći sve što trebate znati.

Ovo su pitanja koja zanimaju ljude u Bavarskoj prije vikenda u vrijeme ograničenja izlaska i zabrana kontakta. Prema općoj uredbi koja je stupila na snagu 21. marta 2020., izleti su dozvoljeni, ali samo samostalno ili s osobama iz istog domaćinstva. Ali policija i političari hitno apeluju da se ljudi suzdrže. I jednoglasno upozoravaju: Svako ko se ogluši o zabranu kontakta, primjerice, zakaže sastanak s prijateljima, može očekivati ​​da će platiti veliku kaznu.

Dozvoljeni izleti u planine? Da
„Da. Sportovi, šetnje i vježbanje na svježem zraku dozvoljeni su. Međutim, samo sami ili sa članovima vašeg domaćinstva i bez bilo kakvog drugog formiranja grupa. Molimo vas da zadržite distancu“, piše na stranici sa FAQ-om bavarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mogu li praviti izlet ili se sunčati? Ne
Budući da restorani i pivske bašte (biergarten) moraju biti zatvoreni, mnogi se pitaju mogu li svoju hranu odnijeti u park. Svako ko se udobno smjesti na ćebad ili klupe može očekivati ​​da će ih policajci otjerati. Jer je kretanje na svježem zraku dopušteno, ali: „To ne uključuje duži boravak u parkovima bez kretanja (npr. Zajedno na dekama za piknik). Molimo, idite brzo kući“, obavještava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mogu li voziti bicikl? Da
Dozvoljeni su sport i vježbanje na svježem zraku. Ovo takođe uključuje vožnju biciklom.

Mogu li raspaliti roštilj ? Da
S ljudima u vašem domaćinstvu možete sjediti i roštiljati uz vrtu. Susjedi se ne smiju pozivati ​​na to – moraju ostati na njihovoj strani ograde i držati se udaljenosti od jednog i pol metra.

Korona katalog: Kršenja udaljenosti koštaju 150 eura
Koje kazne možete očekivati ako napraviti zabavu ? Kazne se kreću do 25.000 eura.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja objavili su katalog novčanih kazni tako da gradovi i okružni uredi imaju smjernice.

Većina prekršaja koje neko počini ako u slobodnom vremenu ne poštuju izlazna ograničenja kažnjava se sa 150 eura. To su: nepoštivanje propisane minimalne udaljenosti i napuštanje vlastitog stana bez valjanog razloga.


Ako ste već jednom platiti kaznu od 150 Eura i opet napravite prekšaj, onda je kazna 500 Eura.

Objave na društvenim mrežama: Policija vodi istragu
Usput, vrlo je loša ideja objaviti putovanje ili zabavu s roštilja ovog vikenda na Facebooku i ostalim društvenim mrežama. Policija istražuje takve prekršaje, rekao je predsjednik državne policije Wolfgang Schmidbauer u intervjuu Bayerischer Rundfunk.